Na počátku byl Lašský Vulkán. Pivo vařené v kopřivnickém minipivovaru.
Ten byl otevřen někdy kolem roku 2003. Neměl vlastní hospodu, tak pouze zavážel některé místní pohostinské podniky. Časem zbyla jen jedna vulkanická nálevna – pivnice U Žáby. V Ostravě byla možnost ochutnat kopřivnické pivo v sídlištní restauraci Kenken (Can Can). Jednalo se o bujný až živelný kvasničák, zpravidla dvanáctistupňový, kde chuťově nejvýraznější byla nejspíš sladová složka. Někdy se várky chuťově odlišovaly, ale zpravidla to bylo skoro vždy pitné. S vyjímkou dnů, kdy se pivo už trochu „zlomilo“ a začalo chutnat jako Oxymykoin nebo B-komplex. Jednou po Vánocích tam dokonce narazili speciální sváteční šesnáctku.
Asi po pěti letech se majitelé – otec a syn Vaňkovi nějak spolu neshodli a výrobu v Kopřivnici ukončili. Technologie byla údajně převezena na Ostravsko. Kolovaly fámy o Petřvaldu či Rychvaldu. V červnu 2009 jsem objevil na prvním a posledním ročníku Pivních slavností na Ostravském hradě pivo Chachárek, které bylo údajně následníkem Lašského Vulkánu. Jeho tmavá verze se jmenovala Uhlo. Bylo zjevné, že výrobce se chce rafinovaně včlenit do našeho regionu. Kde se konkrétně ono pivo vaří jsem se však nedozvěděl.
Nejistota trvala dalších skoro sedm let. Za tu dobu se Chachárek v Ostravě docela rozjel. Sortiment nic moc – výroba se omezila na světlou filtrovanou desítku a dvanáctku. Pro širokou konzumentskou obec je atraktivní hlavně cena – dvanáctka se běžně čepuje za 19 Kč. Včera se oficiálně potvrdila má teze, že Chachárek se vaří v hlučínském Avaru. Avar je malý průmyslový pivovar a má stále volné kapacity o čemž svědčí i příležitostná výroba piva Franc. Chachárek je vhodným mokem k lacinému zahnání žízně, chuťově se nijak neprojevuje, ale na druhé straně ani neurazí. Bodejť, za tu cenu. Z angažovaných kruhů jsem se rovněž dozvěděl, že při vaření této značky se používají tradiční technologie a receptury. To například znamená, že 10°a 12°se vaří zvlášť a není používaná revoluční technologie HGB. Myslím, že hlučínský pivovar používá při výrobě piva mikrofiltr, takže tím ani Chachárek není pasterovaný.
U nás fungují pivovary globální, velké, střední, úplně malé a pak i ty létající a kukaččí. Buďme rádi, že to napomáhá pestrosti naší pivní scény.
Je zajímavé,že v dnešní době nabité informacemi se nedá zjistit,kde je vyřezaná varna z Kopřivnice.Zjišťoval jsem to taky a taky jsem neuspěl.
Tule informaci jsem tady už psal mnohem mnohem dříve Že Chaharek vaří v hlučínském Avarovi mi potvrdil i pan Plaček…
Opavský Zlatovar poté, co opustil Opavu se vařil v Přerově, následně v Litovli a nakonec v Uherském Brodě. U těchto kukačko-létajících pivovarů pivař nikdy neví a je třeba informace aktualizovat.