I pití piva má svá pravidla. Zejména v tak pivně tradiční zemi jakou je ta naše.
Minulý týden seděla v dotyčném podniku celkem rozjařená společnost asi čtyř starších mužů. Byli celkem hluční, což však do normální hospody, na rozdíl od reprodukované hudby nebo rozhlasového vysílání bezesporu patří. Jeden z konzumentů, v oné době ten nejpodnapilejší stále v nabídce piv postrádal nějakou čtrnáctku. Tenkrát se točily 11°,12°, 13°, 15° a myslím, že belgická 17°. Opilec už začal být se svou neustálou žádostí o čtrnáctistupňové pivo otravný. Zřejmě se předváděl před svými kumpány. Nakonec dostal prasácký nápad. Objednal si polotmavou 15°a ptal se servírky, která z třináctek, které byly k dispozici by se nejlépe hodila k namíchání vlastní 14°. K tomuto účelu také vyžadoval jeden prázdný půllitr. Myslím, že tehdy v Šopě zrovna točili nějaké třináctistupňové ipy.
Přítomná servírka reagovala na plánované prasárny naprosto profesionálně. Výtržníka asertivně okřikla s vysvětlením, že již mu nejméně pětkrát sdělila, že žádná 14°se toho dne v hospodě nečepuje. A žádnou prázdnou sklenici mu nepřinese, neboť takové zvrhlosti jako je slévání piva se v dotyčném podniku netolerují. Litoval jsem, že jsem seděl u vedlejšího stolu sám a dotyčné perverzní osazenstvo bylo tudíž v přesile.
Přístup obsluhujícího personálu byl příkladný. Čepuj, obsluhuj, ale buď ve střehu!
Ono je zvrhlé už to, jaké peníze si tento podnik za piva účtuje. Je to lichva. Pánovi nepůjčili ani prázdný škopek. Náš zákazník, náš pán – to zde neznají. Snad pán po vystřízlivění vše pochopil a příště své peníze půjde utrácet jinam.