Včera jsem v supermarketu REWE objevil flaštičku irského stoutu Mc Gargles z pivovaru Rye River Brewing Company.
Irsko je pro stout jednou z mateřských zemí. Podle učebnic by mělo být víceoktanové, leč McGargles měl pouhých 4,5 procent alkoholu.
Nejednalo se v žádném případě o stout suchý. Hořkost nezabíhala do trpkosti, s každým lokem se na patře rozvíjela příchuť hořké čokolády a samozřejmě také čerstvě pražené kávy. Doznívání homogenní, celkový dojem z keltského truňku více než příjemná.
Vzpomínám si, jak jsem se kdysi pídil za Guinnessem. Poprvé jsem se s ním setkal už v roce 1986 na Oktoberfestu ve Frankfurtu. Nějakou dobu jsem jej vyhledával, než jsem zjistil, že se v podstatě jedná o globální sračku a v pivním světě je možno nalézt mnohem chutnější alternativy. Příkladem je i irský McGargles.
P.S.: Jednou při popíjení plechovkového Guinnesse vyrobeného v Belfastu (Severní Irsko) se moji britští kolegové obávali, že plechovka může explodovat.