Nedávno jsem četl na internetu zprávu, že pivovary mají políčeno na mladé konzumenty a aby si je získaly, začínají své pivo přislazovat.
Pisatel měl na mysli nejrůznější radlery a jiné poloovocné speciály, které mají údajně blíže k tomu správnému „zdravému životnímu stylu“, který je dneska „in“. Jedno je pravda. Spotřeba piva u nás již po několik let klesá. Z úctyhodných 168 litrů na hlavu a rok jsme se dostali už snad pod 150, což možná ještě stále stačí na světové prvenství, nicméně situace je na pováženou. Každý měsíc u nás vznikají nové pivovárky, kterým už často nestačí vyrábět jen prou svou hospodu a tak vaří kolem komína. Výstav jde tak rapidně dolů velkochemičkám a nadnárodním molochům. Zatímco ještě zhruba před 10 lety si tyto firmy jely výhradně po své lajně výrobou zejména „výčepního světlého“, ležáků „Premium“ a jen občas hágébéčkem naředily trochu méně, aby vznikl jakýsi samozvaný speciál, dnes se mohou přetrhnout, aby vyrobily pivo pšeničné, medové, černé nebo dokonce svrchně kvašené. Tento souboj s minipivovary však prohrávají, neboť si nemohou dovolit produkovat v malých várkách a jejich zařízení již nejsou uzpůsobená k poctivé výrobě. Jak tedy přežít? Nejlepší je si vychovat novou generaci konzumentů.
Giganti mají bohužel stále dosti peněz. A tak konstantně oblbují potenciální zákazníky ve stylu „z nouze ctnost“. Pivo lehké (neboli light) je zdravé, neboť obsahuje na 0,5 l jen 200kJ, jak je však šizena výroba, výběr surovin, doba ležení a zrání již výrobce neuvádí. Ještě horší je již tak nevábnou břečku ještě více zředit a smíchat ji s nějakým sajrajtem (sighright). Takto vzniklý hybrid pak marketingově protlačovat pomocí scestných teorií o zdravosti a drahé rafinované reklamy. Možno namítnout, že takovéto nápoje jsou stále zdravější než coca cola, která systematicky rozpouští zubní sklovinu nebo tzv. energetické drinky plné nezdravé glukózy, éček a konzervantů. Řekl bych však, že je to skoro stejný kalibr.
Před nějakou dobou dokonce u nás proběhla diskuse, že nealkoholické pivo by si mělo nalézt cestu do škol. To není vůbec špatná zpráva. Nealko pivo – birrel nebo rallye není pivem v pravém slova smyslu. Může však u mládeže fungovat jako předstupínek k budoucímu pivařství. Začne to v 5. třídě birrelem, v osmičce se už usrkne desítka a kolem sedmnáctého roku věku by už měl mít mladý začínající pivař svůj vlastní názor jaké pivo je pro jeho rozvíjející se organismus to nejlepší. Do pivovarů by měly už v základní škole směřovat exkurze a školní výlety.
Co to říkáš moralisto ovlivněný chorými názory lazara Nešpora? Že alkohol škodí zdraví? Slavný americký fyzik Benjamin Franklin (jehož podoba je mimochodem na stodolarové bankovce) konstatoval už v 18. století, že na světě je více starých alkoholiků než starých doktorů!
já bych šel ještě dále – na každé základní škole by měl být povinně vybudován malý školní minipivovar, ve kterém by si děcka v rámci praktických hodin pod dohledem zkušeného pedagoga – notorika, osahaly výrobu piva. Místní hospody by pak měly patronát nad jednotlivými školními třídami, do nichž by se děcka chodila dívat, jak se má správně chlastat, u toho by tam bezplatně srkala nějaké lehké výčepní pivo.. …Takto proškolená mladá generace by pak jistě byla pro společnost přínosem a vedoucí pozici ve spotřebě piva na hlavu bychom s přehledem udrželi – už na věčné časy