Po čase jsem zase zavítal do bílovického Zobaka.
Jaká to změna od doby když tento pivovárek začínal! Zatímco tehdy by podle vzhledu budovy nezasvěceného nenapadlo, že uvnitř se vaří pivo, dnes už to musí každému být jasné na prvý pohled.
Restaurace U Holubů (Beseda) otvírá v 10 ráno. To je férová doba. Opilci se mají čas vyspat ze včerejší opice a jsou schopni ráno opět nastoupit do práce. Svou návštěvu jsem zahájil černou kávou. Hned nato jsem si objednal místní 10°. Jako ranní vyprošťovák ideální. Zdravý říz, přijatelná hořkost. Aróma možná trochu intenzivnější, avšak stále příjemné. Podobným charakterem disponovala i Zobakova 12°.
Podnik zrovna nabízel ještě jedno 12° pivo, kterým byl Pils. Těšil jsem se na vyšší hořkost, kterou jsem sice identifikoval, ale jinak mi trochu onen mok připomínal průměrný německý lahváč. Celkem mne osvěžila lokální Vídeň. Naprosto vyrovnaná chuť. Možná barva mohla být o pár odstínů tmavší, avšak bylo mi sděleno, že oproti předchozí várce, která byla údajně tmavá až moc, pivo zesvětlilo.
Poté jsem byl pozván do pivovarského sklepa současným vrchním sládkem ing. Oppeltem. Dotyčný pivovarník se léta živil prodejem železa (nikoliv toho starého do sběru) než konečně našel to své správné postavení ve společnosti. Pivovarnictví je prostě poslání.
Dozvěděl jsem se, že do bíloveckých ležáků se vedle plzeňského sladu přidává i menší díl sladu mnichovského. Tím dostane výrobek trošku jiný charakter a zejména pěknou zlatavou barvu. Přesto ing. Oppelt se nyní snaží uvařit pivo pouze z plzně. Okusil jsem novou desítku připravovanou v tomto stylu. Ještě potřebovala trochu dozrát, ale mi připadala docela chutná. Jen při tankové teplotě kolem 2°C nemohla plně rozvinout svou chuť.
Bílovec zřejmě občas experimentuje i se svrchňáky. Oppelt mi dal ochutnat trochu ipy. Údajně nebyla moc povedená. Amberová barva a příchuť trochu do Anglie. Rozhodně bych tímto mokem v rozumné míře nepohrdnul.
14°speciál byl možná kvalitní, ale já jsem byl už lehce předegustován a navíc jsem hledal autobusové spojení zpět do Ostravy.
Prozatím je možno Zobaka ochutnat povětšinou pouze v dotyčné restauraci, ale jsou plány navýšit produkci a dodávat bílovecké pivo i jinde.