Placek má zpoždění

Připomíná to název budovatelského filmu z 50. let Racek má zpoždění. Tentokrát ale jde opravdu o bramborák.

Hospůdka Na Ranči v Kozmicích u Hlučína má jednu velkou výhodu. Čepují tam pivo Rohan a to světlou 11° a polotmavou  13°. Před dvěmi týdny měl podnik problémy s chlazením a pivo nemělo požadovanou teplotu. Proto jsem měl z nedělní návštěvy Ranče trochu obavy. V 37 stupňovém vedru opravdu přijde vhod pivo předpisově vychlazené. Tentokrát jsem měl štěstí. Sklenice orosená, pěna hustá, mokrá „na hladko“ a Rohánek – radost vypít. Jen bylo nutné konzumovat zvýšenou rychlostí neboť pivo vystavené tropickému vzduchu poměrně rychle teplalo.

Vše by mohlo dopadnout ke všeobecné spokojenosti kdyby si přítelkyně Mirka nevzpomněla, že má chuť na bramborový placek. Zejména po ujištění personálu, že se jedná o 100% domácí výrobek a ne o polotovar ze supermarketu. Uplynulo 20 minut a objednaný bramborák stále ještě nebyl na stole. Přitom na zahrádce i uvnitř restaurace sedělo jen pár lidí a nevypadalo to na jiné objednávky jídel. Navíc jediná kuchařka podniku párkrát svévolně opustila pracoviště. Opožděný placek číšník a majitel Ranče v jedné osobě přinesl asi za 45 minut. Pokrm byl poměrně chutný, ačkoliv já osobně bych přidal více česneku. Mirka však nebyla spokojená s dlouhou dodací lhůtou a dala to personálu najevo. Vím, že už dnes neplatí, že host má vždycky pravdu. Mimochodem jsem zaslechl i poopravené rčení, že zákazník není žádný náš pán. Hostinský však žádné pochybení nepřipustil. Poukázal na fakt, že strouhání brambor zabere spoustu času a navíc on už pracuje od rána. Nakonec prohlásil památnou větu: „Příště než tady půjdete, zavolejte mi půl hodiny předem…“ Tomu se bez nadsázky říká pohrdání zákazníkem. Nejde jen o to, že jako ryzí amatér bych osobně usmažil bramborový placek v polovičním čase, ale zejména o majitelův styl jednání s hostem. Nepřipustil chybu a navíc byl ironický a arogantní. Kdy už se naučí soukromníci slušnému chování a komunikaci se zákazníkem? Vzhledem k tomu, že od naší slavné revoluce uplynulo již skoro čtvrt století tak se obávám, že asi nikdy.

Rohan je v Kozmicích dobrý, ale placky mívají zpoždění.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

5 komentářů u “Placek má zpoždění

  1. …možná to je i současnou krizí – hospodský kšeft v CZ regionu často není co býval. V Neratovské hospodě v Neratově v Orlických horách nám v půlce července přinesli Svijanský máz se silnou příchutí octa a ostatní hosté se divili, co se mi nezdá…a na jednom koupališti u Ostravy jim pro změnu nošovická desítka také pěkně kvasila, prostě humus!!! Tam to jedem postarší host shrnul slovy o tom, že to tak vypadá když nechají čepovat děcka…Osobně si myslím, že je to hlavně o lenosti a chamtivosti majitelů, kteří narazí jednou až dvakrát týdně pokud možno co největší sud a přitom nemají výtoč, dostatečné chlazení..Co vy na to pane Jarošek?
    P.S. Jinak na Rychnovsku na čepu super Primátor polotmavý i Rychtář a Dobruška, v láhvi mě příjemně překvapil Březňák výroční speciál.

    • Při dnešních technologiích je točení teplého nebo zkyslého piva hrdelním zločinem. Bohužel práce výčepního je dnes podceňována a tak to dopadá. Pivo čepují lidé, kteří k němu nemají odpovídající vztah a to jsou výsledky. Je to však na zákazníkovi aby se ozval a nedovolil nekvalifikovaným kšeftařům prznit královský nápoj.

  2. Některou sobotu v červnu, jsem naplánoval cyklo výlet s tím, že jedna ze zastávek bude právě Na Ranči, těšil jsem se, že konečně ochutnám Rohov a co čert nechtěl, už před vstupní branou byla cedule s nápisem uzavřená společnost. Tak sem jel dále.

    • To se mi stalo jednou v sobotu také, nicméně jsem byl asertivně drzý a jedno pivo jsem si mezi svatebčany na stojáka vypil.

Napsat komentář k lumir kavik Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>