Již třetím rokem pěstuji na své zahrádce dýně. Je to nenáročná plodina a dorůstá do slušných rozměrů.
Lidé bez fantazie z ní dělají pouze kompoty. Přitom dýňová krémová polévka je učiněný luxus. Dýně se může péct či smažit, přidávat k masu nebo používat jako samostatný pokrm. Někteří podnikavci ji dokonce používají k výrobě piva.
Pumpkin Spicy Ale jsem poprvé ochitnal v aljašském minipivovaru Skagway Brewing Company. Byl to tenkrát pro mne pouhý zákusek, který jsem nebral příliš vážně. Onehdy bylo dýňové pivo z Radničního pivovaru v Jihlavě na čepu i v Hobitu. Reference nebyly tomuto stylu přílišně nakloněny. Obecně jsem usuzoval, že Pumpkin Ale hostům příliš nechutná. Nezbývalo než ochutnat. Čekal jsem nějakou jalovou břečku ve stylu strakonického Čertovského speciálu, do kterého snad byla přidávána červená řepa, ale chuť tohoto ejlu úplně zvrátila má očekávání. Samozřejmě, že od takového speciálu nemůžeme očekávat 100% pivní příchuť. Ta se však u Pumpkinu kupodivu vyskytuje v krásně latentní formě. Co zaujme na první napití je vkusně kořeněná chuť. V čelním plánu je to jasná skořice, která příjemně koresponduje s pikantní hořkostí. Posléze se na patře rozleží i charakter hřebíčku. Koriandr jsem během své poměrně spěšné degustace 0,33 l vzorku nezaregistroval, ale údajně se do tohoto piva přidává. Dýňové mi skutečně chutnalo. Dokonce mohu říci, že každý doušek evokoval další napití. Pravda. Titulní dýni bych v onom moku asi neidentifikoval, ale té si na své zahrádce užiji poměrně dost. Je až s podivem, že mi koření v pivech nevadí. Belgický pšeničňák je dnes už klasikou, ale také mi například chutnalo štramberské pivo perníkové. Pivo je prostě studnicí inspirace pro mnohé experimentátory a je tak laskavé, že to většinou výjde.
Dýně do USA zavlekl koncem 19. století ruský emigrant Vasilij Semjonovič Pumpkin, mimochodem též známý svým vynálezem tříčtvrtečních kalhot. Do té doby se při Haloweenu v anglosaských zemích vydlabávaly melouny a na Havajských Ostrovech kokosy.
Ahoj Martine,tak to jsem rád ,že tě toto pivo nezklamalo,protože i já v něm nacházím poměrně zajímavé chuťové niance!já tam tu dýňově -zemitou chuť rozeznávám,je pro tuto oranžovou kouli poměrně charakteristická,ale důležité je tam právě to koření,které evokuje pohodu podzimních plískanic,pozorovaných přes okno útulné osvěžovny.To je přesně ono….venku hnusně a v nálevně teplo,vůně koření,knotů svic či dřeva páleného v krbu…….nejdříve cítíš tu bramborovitou příchuť dýně a ta se pak překulí do výrazných hřebíčkoskořicobadyánových tónůl evokujících pohodu…
Pivu zdar a novým pivním objevům obzvláště!
dal jsem si v Hobitovi ze zvědavosti jednu sklenici, a moc mě to nebralo, možná to bude tím, že vůbec nemám rád dýni, tak by bylo asi divné, kdyby mi ta chuť lahodila v pivu. Můj verdikt je – nebylo to asi nějak špatné pivo, ale mé chutě se s ním totálně minuly. Náladu mi následně spravila nakouřená pšenice z Chýně, ta byla vyloženě skvělá. Perníkové pivo jsem pil ze Žlebských Chvalovic a celkem mě ta chuť oslovila