Pivo vhodné pro hospodu nižší kategorie

V Rýmařově s pivní tradicí od roku 1662 se v pivovaru Excelent opět vaří pivo od roku 1995.

O deset let později se výroba zastavila a zařízení pivovaru se mělo prodat kamsi do Kazachstánu. To by se však musel zbourat celý luxusní hotel.

Před nedávnem začal pěnivý mok vyrábět i další rýmařovský hotel U slunce. Pivo se kuriózně jmenuje Morous.

Od nádraží spolehlivě trefím do Excelentu, druhý pivovárek se však nalézá na ulici Jesenické na kraji města. Poměrně malá restaurace s venkovním posezením v klidném prostředí. Hotel má kupodivu celé 4 hvězdy. Zatímco bych v Praze z podobného lokálu prchal v očekávání značně vyšroubovaných cen, pohled do jídelního a nápojového lístku u Slunce mne ubezpečil, že Rýmařov nezdravé hospodské inflaci prozatím odolává. Půllitr 11°Morous stál 33 Kč.

Poněkud tělnatá výčepní na čepu pracovala poměrně dlouho, kuriózně jsem nejprve obdržel objednanou porci smaženého sýru. Nakonec přede mne postavila poctivý zakulacený krýgl s Morousem. Už po pár vteřinách jsem měl jasno. Pivo bylo nepříliš hořké, ale mělo otevřenou chuť ve které jsem okrajově cítil příslovečný „mokrý hadr“a vedle charakteristických pivních příchutí i jistou přisprostlost známou spíše z výčepů nižších cenových skupin. Polkl jsem a zasnil se. Hospodský hučák, ve kterém přes mlhu z cigaretového dýmu těžko vidět pípu. Hlučící hosté, kteří k zábavě nepotřebují hnusné rozhlasové vysílání, TV ani CD a dokážou se zabavit sami. Hlouček pijanů okupující výčepní pult, někteří roztroušeni kolem stolečků „na stojáka“ s mokrými lokty, jiní ve věčném sporu s tvrdě pracujícím šenkýřem, kterému permanentně překážejí. A do toho točená rýmařovská 11°Morous….

12°byla k mému překvapení o poznání hořčejší a byla mnohem více cítit chmelem. Jinak také velice chutná. Jediným problémem místního čepu bylo, že na pohled hustá pěna tvořila ladovskou „čepici“, nekroužkovala a ačkoliv poměrně stabilně zůstávala na snižující se hladině, připomínala trochu holící pěnu.

Měl jsem ještě čas zajít na jedno do Excelenta. Bohužel, černá 10°, na kterou jsem měl docela chuť, došla.11°hluboce hořká a zemitá, jen lehce karamelovější polotmavá 13°. Pivovar změnil před několika lety logo z Excelent na „Rýmařovské pivo“. Nevím přesně, jestli to bylo kvůli produktu „pivovaru“ Gambrinus (ale Rýmařov byl první), nebo jen proto, aby se oddělily subjekty hotelu a pivovaru.

Cesta přes málem zapomenutý kraj extrémně pomalým vlakem trvá s přestupem skoro tři hodiny. Avšak cílová stanice v Rýmařově je oblastí kvalitního původního piva.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>