Muze mit pivo i prichut vina? Urcite muze.
Prisel jsem na to predevcirem, kdyz jsem si v Bambergu zakoupil jednu lahev mistniho piva Keesmann. Pivovarek jsem v lete navstivil a pivo okusil. Tentokrat se mi vsak do rukou dostal jejich popularni druh Herren Pils. Barva byla trochu bledsi, vune prijatelna a tak jsem se napil. Chvili mi trvalo nez jsem identifikoval zajimavou, lec trochu cizi prichut. Byly to hrozny. A to docela aromaticke. Ac nejsem vinar, rekl bych, ze mi Herren Pils pripadal jakoby byl riznuty trochou Traminu nebo dokonce Muskatu. Chut tudiz komplexni a vubec ne neprijemna, napoj mi vsak pripadal o neco mene pivni nez bych predpokladal.
Po celou dobu me degustace jsem usilovne premyslel, kdy a kde jsem se s podobnym chutovym fenomenem setkal u ceskeho piva. Vzpomnel jsem si na to az na druhy den rano. Lehkou vinnou prichut mely ve svem jistem vyvojovem obdobi Svijany. A to nejvice jejich svetla 11. Tam se vsak nejednalo o Tramin, nybrz spise o Ostravsky Kahan (pametnici vedi o cem je rec). Pivo je skvely napoj, stejne tak vino. Presto mi vsak spojeni jejich chuti prilis nesedi.