Pivo na Iberském poloostrově

zde jsou dva zajímavé  postřehy z Martinovy pivní poutě, tentokrát z Pyrenejského (Iberského) poloostrova.

 

Madeira a jeji Coral

Po plnych 6 dnech stradani na sirem mori, kdy jsem byl odkazan pouze na lahvovy Franziskaner, stolni cervene vino a gin jsem konecne stanul na pevne zemi na portugalskem ostrove Madeira. Tento ostrov ma peknou prirodu a je znamy svou vyrobou sladkého vina Madeira. Z mych předchozích navstev jsem si pamatoval mlhave mistni pivo Coral, ale z internetu jsem se dozvedel, ze primo v hlavnim meste Funchal se naleza i minipivovar. K Betlemu pospěšme! Minipivovarska restaurace s fadnim nazvem Beerhouse se naleza nastesti blizko pristavu. Vyrabi pouze 1 druh kvasnicového lezaku. Po tydnu temer abstinence konstatuji, ze pivo je pomerne chutne. Barva je dosti zakalena, vyrazna kvetinova vune a znacne nizka horkost. Zajidam polevkou z morskych potvor a uvazuji o sve další objednávce. Na cepu maji i pivo z mistniho prumysloveho pivovaru Coral. Proc ne? Ocekavam, ze po plnotucnem nefiltru mi onen mok prilis nepoleze, ale jsem prekvapen. Chut Coralu se mi zda dokonce jeste osobitejsi nezli u beerhouseovskeho kvasnicaku. Ale opet malo horke. Zrejme mistni tradice. Trochu zariskuji a ochutnavam i Coral cerny. Mam obavy ze spatne udrzby pivního potrubi a cerne je vzdy mnohem zranitelnejsi. Tmavy Coral je dosti suchy, rekl bych i trochu do kysela, ale neni to zpusobeno prekvasenym sedimentem. Slusne. Opoustim pomerne prijemnou past na turisty a hodlam navštívit nejakou skutecne lokalni knajpu. Nastesti nemusim hledat dlouho. Hospudka se nazyva Nas bar (Nosso bar) a je to pekny rohovy vycep se dvemi vchody vzdalenymi od sebe asi tri metry – takove krasne pajzly byvaly v Praze na Zizkove. Nejvice se mi vsak libi mistni vycepni, chlap asi v mem veku, ktery 100% splnuje me predstavy o spravnem cisnikovi. Zavality, zrucny a naprosto nad veci. O Naseho baru se vejde asi 20 lidi, prevazne na stojaka. Je plno. Piji svůj pullitr Coralu a neustale pozoruji vycepniho. Nedela zadne zbytecne pohyby, ale všechno ma doslova v ruce. Cepuje pivo, doleva vino a zrejme od sve zeny prejima jidla. I ja ke každému pivu dostavam zdarma k zakousnuti veprove kousky s bramborem ve vlastni stave. Na zaver jeste okusim madeirske cervene a pak uz se musim s portugalskym Palivcem rozloucit. Pojedete-li nekdy na Madeiru, nezapomente navštívit Nas bar.

 

Prekvapeni v Cadizu

Po prijemnem pivnim osvezeni na Madeire jsem se tesil do dalšího pristavu – spanelskeho mesta Cadiz. Podle internetu se tam zadny minipivovar nevyskytuje, ale byl jsem po letech zvedavy na vyvoj spanelskych pivnich znacek. Pro osvezeni jsem zacal se spanelskou „plzni“ San Miguel. Po pravde receno moc osvěžující to nebylo. Kdesi jsem cetl, ze tato spolecnost patrila Filipincum. Taky to tak chutna. Rychle si spravit chut. Cruzcampo jsem kdysi v roce 1990 vyhledaval. Dneska je tento pivovar pod nadvládou Heinekenu a jeho pivo je podobne kvality jako zmineny San Miguel. Strategicky vynechavam Mahon i Estrella Dorada. Tato piva nestala za nic jiz pred 24 lety. Konecne změna. Lezak Alhambra z Granady. Zadny zazrak, ale da se to docela dobre pit. Chtelo by to jeste hezci penu a mene bublinek. Takove nase slabsi regionalni pivo – zhruba na urovni Cerne Hory nebo Janacka. Premyslim co ted. Hledam nejake odlisne logo, ale nemam steti. Ve Spanelsku je relativne dosti minipivovaru, ale asi je tezke je nalezt. Ale co to? To vypada jako pivoteka. Skutecne je to tak. Ve vykladni skrini vedle obligátních belgických a německých moku, ktere lze sehnat i v Ostrave se vsak nachazi i peknych par lahvi s výrobky spanelskych minipivovaru. To bude zen! Chystam se vstoupit, ale obchod je zavreny. Ve čtvrtek ve tri odpoledne? A nikde zadny vzkaz jako prijdu hned nebo tak. Bordel je na celem svete, i ve Spanelsku. Hodlam se vrátit na lod, ale v blizke hospode mne zaujme nezname logo. Hledme! Cadiz ma navzdory scestne informaci z internetu svůj vlastni minipivovar jiz od roku 2012! Jmenuje se Maier a vari pivo Canon. Pojdme ochutnat! Nefiltrovany Ale je chutny, neni to samy chmel a da se docla dobre pit. Vyborny je i porter, ktery ma jen 4,5% alkoholu, ale i tak chutna vytecne. Znervoznuje mne pouze mistni vycepni, ktery na rozdil od Palivce na Madeire je roztekany, dela zbytecne pohyby a nestiha. Cisniku je tam vice a ja mam pocit, ze svou zrychlenou, lec neprilis efektivni cinnosti jen predstiraji jak moc maji prace. Nicmene pivo na jednicku. Uvazuji, ze v Cadizu budeme jeste jednou za tri tydny. Mozna budu mit stesti a otevřou mi pivoteku.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>