Rozdíl mezi bludem a halucinací je pro psychiatry markantní. Zatímco halucinace nemívá reálný podklad, bludem bývá nazýváno odlišné vnímání reality, povětšinou vinou konkrétní duševní choroby.
Krvavým horrorům plným strašidel a příšer se spíše směji nebo mne nudí. Jako horror mi však připadal jistý americký televizní film kdy mladá žena – schizofrenička propuštěná z léčebny do domácího ošetření při poslechu rozhlasových zpráv o stavu indexu Dow Johnson zaslechne od stejného hlasatele zlomyslnou poznámku: „Hej, Paulo, jestli si myslíš, že už ses uzdravila, tak to se tedy mýlíš…“
Podobnou příhodu zažila má kolegyně, prozatím bez záznamu v psychiatrické dokumentaci.Při žehlení, přičemž používala zapnutý rozhlasový přijímač jen jako zvukovou kulisu zaslechla náhle informaci: „A teď dobrá zpráva pro všechny pivaře. V sobotu se otevírá nový minipivovar v Hutisku – Solanci…“ Kolegyně okamžitě konzultovala internet, avšak nenalezla o dotyčném subjektu žádnou zmínku. Už začala pochybovat o svém duševním zdraví, když tutéž zprávu zaslechla opakovaně následující den. Tentokrát měla více štěstí. Na webových stránkách obce nalezla oficiální informaci o novém minipivovaru, který byl zprovozněn v restauraci Balita.
Štěstí jsem měl i já a včera jsem hutisko – solaneckou 12°s názvam Radocha v petkové verzi ochutnal. Jméno provozovny zní honosně: Balitovy Valašské Pivovary. Jako by v okolí měly vzniknout ještě další podobné stánky. Kolega, který mi pivo přivezl mi sdělil, že podnik Balita vypadá útulně a na čepu mívají hned tři druhy místního pivka. Moc informací o této provozovně však prozatím zjistit nelze. Na internetu jsou v souvislosti s Balitou spíše odkazy na gastronomii.
Z petky Radochy se hned po otevření linula vůně kvasnic. Nebál bych se tvrdit, že až příliš intenzivní. Ve vůni byla cítit i jakási nakyslost, která se však v chuti naštěstí neprojevila. Toto pivo je kvasnicové každým svým mililitrem. V dochuti se mi párkrát během tříčtvrtě litru objevila jemná chlebovitost, ale generálně doznívání bylo náhlé, příkré a jak jinak – divoce kvasnicové. Měl jsem příležitost ochutnat zřejmě první várku, přesto si myslím, že tento mok může dále pracovat na své drsné chuti, která je kontrastní k výrobkům z okolí.
Beskydy se pomalu stávají pivním pohořím. V jejich podhůří kdysi debutoval průkopnický Příbor se svým Freudem nebo Lašský Vulkán a frýdecký Arthur´s od Kwaczka. Dnes si pivní turista může vybrat hned z několik naučných tras. Z Ostravice do Frýdlantu, kde se oficiálně nacházejí hned dva pivovary, z Vojkovic přes Kohutku do Střítěže, nebo z Trojanovic do Rožnova. Rozličných značek piva je tam čím dál více.
Chtěl bych autorovi poděkovat za velmi zajímavě napsaný článek. Co se týká propagace v době vzniku tohoto článku, tak jsme na to nebyli zrovna nejlépe, nicméně v té době jsme se více zabývali pivem, nežli jeho propagací. Dnes se také zabýváme pivem, protože je to pro nás stěžejní záležitost, ale propagace je již také na podstatně lepší úrovni. Pevně však doufám, že o co je složitější nás najít, o to je příjemnější odměna ve formě piva RADOCHA!
Dej bůh štěstí!
Chci se zeptat. Viděl někdo v Hutisku nějaký náznak technologie ?
Pivo Radocha vaří firma Balita, která má, myslím více než jednu provozovnu. Osobně jsem na Hutisku nebyl, ale vím, že je pořád otázkou, zdali se to pivo vaří v této obci nebo v nedalekých Trojanovicích. Napovědět by měl internet, ale před pár týdny jsem z jejich stránek nebyl moudrý ani já.
Dobrý den, přijeďte se podívat na Hutisko-Solanec a zdarma Vás minipivovarem provedeme, aby jste viděl naši technologii.