Paskov 15°

Silná spodně kvašená piva bývají někdy dost sladká.

Možná, že je to můj předsudek z minulých dob. Když ležák (většinou o svátcích) míval více než 5,5% alkoholu, zpravidla se mi zdálo, že se do něj dostává poněkud nasládlá příchuť. Přesto jsem tyto „siláky“ vyhledával a v 90. letech, když jejich výroba již přestala být vázána pouze na Vánoce či Velikonoce mi tato pivka pěkně zpestřovala pivní jídelníček.

Dnes už nějaká ta 16° či 17° není žádnou zvláštností. Většinou se jedná o piva svrchně kvašená. Samotná dnes oblíbená IPA bývá docela alkoholicky mocná. Je to ovšem charakteristický svrchňák a případná vkrádající se nasládlost je úspěšně kompenzována řádným chmelením.

Silné bývají stouty (ale není to vždy pravidlo) nebo portery. Náš nejslavnější Pardubický Porter má dokonce magických 19% EPM.

Paskovská sváteční 15° je pivem, které splňuje všechna má očekávání od onoho stylu. Slušná hořkost díky citlivému vyváženému chmelení, tělnatost i charakteristický, docela nenápadný, ale citelný „kvásek“. Všechny tyto faktory signalizují, že se jedná o mok vysoce pitelný.

Pivo nemusí být zelené barvy, aby se hodilo k velikonočním svátkům.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>