Libeňský minipivovar Trilobit začal do Ostravy dovážet své pivo. Jako první jsem ochutnal trilobitský ležák. Hořký, přírodně voňavý, zemitý – zkrátka velice zdařilá česká klasika. Možná jsem někde zahlédl i nějaký speciál z Trilobita, apu či ipu, ale prozatím jsem neokusil. Onehdy jsem narazil na 13°speciál Nažhavená čertice. Již podle názvu se jednalo o pivo ochucené. A když Čertice, tak by to mělo pálit. Polotmavý spodně kvašený speciál chmelený žateckými chmely Premiant a Sládek a ochucený chilli papričkami Habanero.
Pálivé pivko si občas dám. O hobitovském Firedogu jsem tady už několikrát psal, stejně tak jsem na svých stránkách chválil ostré chilli pivo z vídeňského Siebensternu. A stále za nejpálivější mok považuji to pivo, které jsem pil před 10 lety v Západní Austrálii v minipivovaru Matso´s.
Dosti dobře nechápu exhibicionisty, kteří žerou jihoamerické feferony, které mají asi 2 miliony jednotek pálivosti (Scovilleo Scale) a pak se v útrapách válejí po zemi. Přesto mám ostrou kuchyni rád a chilli mi nevadí ani v pivu. Nažhavená čertice byla chutná. Truňk nejen dostatečně pálil a hřál, ale též stylově voněl po užité zelenině. Čím více jsem pil, tím jsem měl větší žízeň. Jeden kousek však stačí a pak je dobré změnit značku. Něco možná neutrálnějšího, co tak moc nepálí. Ani poctivého…