Na recepci jsem praci skoncil pred 16 hodinou. Nase lod se ale premistovala a manevr zabral asi pul hodiny. To bude naknap……
Takze kolem pul pate vybiham z domaciho plavidla. Na prvni krizovatce samozrejme cervena. A ta tady trva dlouho. Asi za pet minut jiz stojim pred trznici a kupuji si za 5 eur vstupenku. Dalsich 10 euro smenuji za 20 zetonu. Orientacni beh zacina…
Nejprve je treba si udelat prehled. Tato cinnost trva normalne tak 15 minut, ale na to ja tentokrat nemam cas. Hned zkraje vidim zajimavy stanek. Pivo Franz z Lucence. V tomto okrese se v lete 1983 utopil muj spoluzak Ryska. Pojdme to zapit! Bohuzel lezak neni na cepu, tak mi daji alespon zdarma ochutnat jakysi svuj Amber Ale. Celkem slusne, ale musim dal.
Bardejovskeho Berheta znam jiz z dopoledne. Tentokrat ochutnavam jejich 10 Classico. Velice dobre. Desitky mam rad. Takze si hned davam dalsi. Tentokrat je to z pivovaru Simeon z Piestan. Uz jsem tady psal, ze se Slovaci naucili varit pivo?
Mijim Donovaly, banskobystricky Krebs i Hop Group z Nitry. Zda se mi, ze kolem 80 procent vsech nabidek jsou ipy,apy a kyselaky. Nejak vehementne bych se nebranil, ale cas mne tlaci. Co tak zkusit neco od Dukly a navic z polske strany. Browar Dukla a jejich pilsner. Velice chutny. Tu uslysim vedle cestinu. Zamestnanec krnovske Nachmelene opice mne zdravi a nabizi k ochutnani jejich vyrobky. Davam si anglicke 13 Ale a vubec nelituji. Vyvazena zakulacena chut, jakobych se ocitl nekde v britskem pubu. A navic je pivo chlazene. Bohuzel, pry moc na odbyt nejde. Vsichni se shaneji po ipach, apach a kyselacich. Prisla dalsi doba pivniho temna?
Sesslera bych i ochutnal, ale chci se soustredit na znacky pro mne nezname.
U Abela – Raca, piestansky Ziwell [druhy pivovar v tomto lazenskem meste]. Kupuji nejake lahvace a mam posledni tri zetony. U stanku s kocovnym pivovarem Silker maji Happy Hours. Za tri zetony tam dostavam dve deci Wet Coast IPA. Zadne prekvapeni. Jsem u cile. Vsechny zetony utraceny, piva ochutnana. Je treba bezet zpet.
Vecer si otviram dva slovenske lezaky. Hellstork z Myjavy je prijemna 11 atraktivni barvy, ktera se velice dobre popiji. Jeste vetsi radost mi vsak udela Batak z Partyzanskeho. Filtr nepaster z klasicke euroflasky [v 80. letech jsme neshledali v tomto oznaceni nic zradneho] je vyborny. Trochu mene horky nez Hellstork a ma zajimavou mlatovou prichut. Trosku mi propomina nekdejsi Policku. Zasnil jsem se. Kdyby se tak znovu psal rok 1982 a ja takhle popijel pivo z Partyzanskeho na nasi rodinne dovolene v Tatrach….
Ovsem, nase doba prinasi i pivni zapory, ale objektivne musim priznat, ze tech kladu je nepomerne vice. A to plati u nas i na Slovensku.