O pivu mého rodného města jsem už napsal dost. Včetně toho, že kdysi se mu říkalo hanlivě Matlovar a ředitel ostravského pivovaru v 80. letech se jmenoval Oslízlo.
Máme s Ostravarem uzavřen pakt o vzájemném neútočení. Já se snažím nepsat o něm nic špatného a on mne pak odmění tím, že i po konzumaci více jeho kousků mne třeba ráno nebolí hlava.
Avšak, jak je to obvyklé, stále bývá rozdíl v jeho podávání.
Minulé úterý jsem účinkoval v DK Akord v Zábřehu. V místní restauraci mne kdysi dost chutnalo jídlo, pivo jsem tam pil jen tak obligátně.
Celkem nedávno tam vyměnili Radegast za Ostravar.
Kolem 17.30 byl lokál skoro prázdný. Vedle číšníka ve starším středním věku se po place pohybovala ještě mladá učenka, zjevně naštvaná, že na ní připadla večerní šichta v rámci povinné praxe. Ostravar 12°za 42 Kč teplý a skoro bez řízu. Hnus.
Asi o dvě hodiny později stejný výsledek, ovšem číšník nám přinesl inzerovanou 12° načepovanou do krýglíků Mustanga bez jakéhokoliv vysvětlení.
Bylo nutno spravit si chuť v mariánskohorském Dělňáku. Pivo podstatně lepší, i stylovější atmosféra.
Následujícího dne jsem se stavil v Hrabůvce u Helbicha. Ostrava 12°natočená na hladinku v předpisové teplotě s nádhernou kroužkovací pěnou a otevřenou chutí. I pivo z onoho pivovaru tak esteticky i chuťově vyniklo.
Na prázdné sklenici zůstaly mrazivé sněhobílé kroužky.
To mi tedy vysvětlete…..