Včera mi kolega Oppelt přinesl do práce dvě třetinky polského piva z pivovaru Czarnków.
Pivovar mi nebyl neznámý. Ve své polské příručce Przewodnik piwosza jsem se již před 8 lety dočetl, že tradiční pivovárek v malém městě založený roku 1893 vaří přírodní a nepasterizovaná piva, která kvasí v otevřených kádích již více než sto let. Před pár lety jsem si dokonce do Czarnkówa naplánoval cestu a zařídil tam nocleh. Toto město je však dosti z ruky a taky dopravní spojení nic moc. Později jsem toto pivo objevil v bližší Lodži.
Czarnkówské pivo se jmenuje Notickie a plní se do úhledných baculatých flaštiček. Hlavním image pivovaru je, že vyrábí pivo nepasterované. Na etiketě je napsáno „piwo naturalne“, kvasničák by měl být opatřen názvem „piwo žywe“. Navzdory ujištění výrobce byl můj prvý čichový dojem spíše negativní, neboť mi bohužel asocioval piva řádně pasterovaná. Jako Beck´s nebo nějaký náš kleštěnec. Po prvním napití jsem si však svůj prvotní názor poněkud poopravil. Pivo mělo svou, docela příjemnou a zajímavou chuť. Žádná intenzivní chmelovina, spíše příchuť obilného sladu a chuť trochu do sladka, ale ne příliš. Po celou dobu degustace vzorku ve mne bojovalo zřejmě falešné aróma denaturujícího pastéru se svěží poutavou příchutí onoho moku. Černá verze czarnkówského byla dle mého očekávání velice sladká, ale kupodivu charakteristická chuť se objevila i tam. Výborně. Poláci se po desetiletích, možná staletích pivního temna učí konečně vařit kvalitní pivo. Maně jsem si vzpomněl na lahodné Bratskie z polského Těšína a na slámově žluté, nasládlé, leč chutné Staropolskie. Bohužel výroba těchto truňků prošla za posledních let zřejmě technologickou inovací a já jejich přítomnost dnes již tak hojně nevyhledávám. Nicméně jsem vděčen za každý kvalitní kus ze země našich severních sousedů.