Návrat k pivním kořenům

Nedávno jsem navštívil restauraci Marná sláva na Hlavní třídě v Ostravě – Porubě. Celkem slušný podnik. Avšak nejvíce člověka potěší, že nabízí piva z alternativního malého pivovaru.

V Marné slávě je na čepu pivo z Beskydského pivovárku na Ostravici. V poslední době je to tam samý speciál. Kombinace mnoha sladů, cizokrajné chmely, med, kouř a dokonce smrkové výhonky. Co tak zase po čase ochutnat normální klasickou dvanáctku? Poprvé jsem ji okusil zhruba před třemi a půl lety přímo v místní pivovarské hospůdce. Pak jsem se soustředil spíše na ostravická piva polotmavá a samozřejmě na speciály. 12°ležák je hořký, tak jak má být. Žádné cizí aróma a podle mne ani žádná senzorická chyba. Pro pamětníky zřejmá asociace jak asi chutnal Radegast nebo Krušovice v 80. letech, pro současné mladé pivaře se nabízí srovnání s ležáky např. z Chotěboře nebo Hlinska. Prostě poctivé pivo, které si na nic nehraje. Hořké látky zůstávají i v doznívání a tak má člověk hned chuť na následný hluboký a výživný lok.

Jsem rád, že beskydské pivo obohacuje naši rostoucí ostravskou pivní scénu a jeho výrobcům přeji mnoho zdaru do další vařby.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>