Brown Ale je dle předního světového pivologa M.Jacksona asi jediný druh piva, který se výborně hodí k jablečnému koláči.
Při svých amerických minipivovarských degustacích jsem se povětšinou Brown Ale cíleně vyhýbal, neboť mi připadalo dosti nezajímavé. Nicméně dodnes si vybavuji překvapivě chutného hnědého ejla z produkce houstonského minipivovárku St. Arnold disponující vzácnou pivní „hlínou“.
V poslední době jsem však zvědavější a občas si tento druh piva dopřeji. V záplavě chmelových exploziv mi připadá jako potřebné uklidňující intermezzo. V Bratislavě jsem narazil na Smoked Brown Ale od potštejnského Clocku. Zaujalo mne rovněž, že tento ejlík měl být dle svého názvu rovněž nakuřovaný.Clock si během pár let své existence získal věhlas zejména svými svrchními pivy. Údajně vyrábí i nějaký ležák, ten jsem však nikde nenašel, zřejmě je třeba zajet přímo do Potštejna. Před nějakou dobou jsem měl na těchto stránkách polemiku se Segalem o estetických hodnotách etiket clockovských piv. Smoked Brown Ale mne však příliš nenadchnul. Přes celou chuť této značky dominovala hyperaromatická, až štiplavá příchuť cizokrajných chmelů. Žádná poddajná konejšící jemnost Brown Ale ani výraznější stopy po kouři, které se při nižším uzení sladu projevují zajímavou koželužností, při vyšším pak nezanedbatelnými asociacemi na udírenský komín. V druhém plánu jsem pociťoval sice lehkou nasládlost známou s jemných rauchů, to tak ale bylo zhruba vše. Tento Nakuřovaný Brown Ale bych si určitě ke štrůdlu nedal.
Nu což. Doufám, že můj příští Brown Ale už bude tomuto stylu blíže