Tradiční mariánskohorská pivnice Na kopečku nemá zajisté tu nejlepší pověst. Asi před rokem však počala příležitostně pořádat akce, které se nazývají Víkendy s minipivovary.
Onu knajpu znám poměrně důvěrně už od roku 1980 kdy jsem v nedalekém kulturním středisku zkoušel s bigbítovou kapelou. Po zkoušce jsme častěji chodívali do hospody Na zátiší, Kopeček byl však nesporně větší „hučák“. Na čepu byla 12°Zlatovar – tenkrát za neuvěřitelných 2.80 Kčs. Klientela stála za to a já bych se do útrob onoho pajzlu bez ochrany svých romských spoluhráčů sám vstoupit neodvážil. Naposledy jsem na starý Kopeček zabloudil na jaře 1990, kdy vysoce kvalitní opavský ležák už stál celé 4 koruny. Pak byl lokál na více než 10 let uzavřen.
Hospoda strategicky umístěna na tramvajové zastávce doznala mnoho interiérových změn, prakticky však zůstala vykřičeným šantánem, kterým bývala v 70. a 80. letech. Před nějakou dobou jsem si však na okně hospody všimnul poutavého nápisu: Víkendy s minipivovary. Na kopečku bych to určitě nečekal. Jako první jsem v lokále okusil 12°Hukvaldy. Pivo natočené celkem slušně, ovšem prostředí vám hned zkazí chuť. Příležitostně jsem se ještě na Kopeček stavoval na Poličku, Vyškov a France. Po několika měsících jsem se do hulváckého šenku vrátil, neboť mne nalákal nápis, že od 15.2. bude na čepu štramberský Trubač. V lokále sedělo pár opilců z nichž byl nejprotivnější jakýsi samozvaný Slovák údajně původem z Trnavy. Mladá výčepní se účastnila kulečníkové hry, přesto jsem měl pivo natočeno poměrně rychle. Polotmavá 11°ze Štramberka mne velice potěšila. Dle předchozího sdělení sládka se do piva přidává koření, které je známou ingrediencí tzv. „štramberských Uší“, proto se mu prý přezdívá „perníkové pivo“. Pro mne byl však onen mok nádherně vybalancovaným a přírodně hořkým nápojem s klasickým dlouhým dozníváním, který je opravdu radost pít. I když se mi v zakouřené atmosféře příliš sedět nechtělo, dal jsem si bez váhání ještě jedno.
Hospoda Na kopečku není zajisté doporučovaným podnikem pravověrných pivařů, nicméně patří mezi příslovečné první vlaštovky, které nám možná v budoucnu pomohou udělat pivní jaro.
No jo, když si chce dát člověk v Ostravě kvalitní pivo v příjemném, nezahuleném prostředí (upozorňuji, že do snoba mám daleko), asi moc nepochodí :-/
jsem tam jednou nalákán na Poutníka vešel, rozhlídnul jsem se a zase rychle zmizel a dojel si raději na pořádné pivo k Segalovi. Špeluňky mi nevadí, ale ta putyka Na Kopečku má do špeluňky daleko, za jedním stolem se tam váleli nějací smradlaví bezdomovci, smrdělo to tam, pivo bych si tam dal jen v případě že bych měl u sebe svůj vlastní půllittr a jen na stojáka, abych se k ničemu nepřilepil.
Známí teď byli U Jarošů a prý tam mají nějaké vlastní pivo – tož tam zajdem s manželkou na dobrý oběd – http://www.ujarosu.cz/ a hlavně jsem zvědavý na Garáž, už by to měli co nevidět spustit, tam by to mohlo být fajn
U jarosu na Pustkovci maji bezne Budwar a v lete meli kvasnicovy Budvar. Vasi informaci o vlastnim pivu budu muset overit.
Tak jsem ověřoval na stránkách mají uvedeno domácí kvasnicové pivo 11°, ale bližší informace jsem zatím nezjistil. Bude potřebná návštěva.
vlastí zkušenost je vždy nejlepší cesta
Osobní návštěva není bezpodmínečně nutná. U Jarošů točí Valáška – 0,4 l za 29 Kc.