Medojed kapský je šelma z Afriky. Medojed v kapalném skupenství je pivo z Krásného Pole.
Je to snad už více než pět let, co jsem zvěsti o připravovaném minipivovaru v jedné odlehlé části Ostravy uslyšel. V té době se nějak přestalo mluvit o dalším pivovarském projektu velkotiskaře Šmíry v Rychvaldu, tak bylo třeba se upnout k další naději.
Od samého počátku byl tento projekt záhadně a nepochopitelně utajován. Informace jsem sbíral od bývalého sládka z minipivovaru Garáž, který byl v přípravě zaangažován. Občas to už vypadalo nadějně – pivovar prý začal vařit, později zase došly peníze.
Asi před půl rokem jsem zjistil, že jedním z protagonistů krpolského minipivovaru je náhodou bratr mé dlouholeté kamarádky. Ani přes ní jsem však žádné bližší informace nezískal, jen postřeh, že když zařízení nějaké pivo uvaří, stačí je během pár dní vypít samotný management onoho podniku. Nic bližšího jsem nedohledal ani na internetu. Naděje svitla zhruba před pěti dny, kdy jsem se dozvěděl, že sud originálního piva z Krásného Pole (Krpole) s názvem Medojed se během jednoho večera vypil v prostorách Pivotechny. Od tamního prodavače jsem však žádné bližší informace nezískal.
Nu což. Zkusím pracovat analogicky. Vyhledal jsem si na internetu stránky krpolské knajpy U Čestmíra, v jejíž blízkosti se měl samotný pivovárek nalézat. Kontaktní osoba z dotyčné restaurace však o podobném zařízení vůbec nic nevěděla. Chtěl jsem to vzdát, ale vzpomněl jsem si na Zátopkovo heslo „když nemůžeš, přidej“a zatelefonoval jsem někdejšímu Sládkovi z Martinova. A měl jsem konečně štěstí! Sládek nebyl naštěstí služebně v exotickém zahraničí, navíc měl o Krásném Poli informace vyloženě z první ruky. Takže jeden sud byl v Pivotechně, nějaké pivo v Beersu na Stodolní a část produkce se točí zrovna U Čestmíra. Zaráží mne v této souvislosti ignorace tamního personálu.
Tak jsem v sobotu vyrazil. Krásné Pole, navzdory svému estetickému názvu není nikterak krásné. Je to dlouhá, rozlehlá satelitní vesnice, ve které si staví snobská obydlí lokální zbohatlíci. Přesto je hospoda U Čestmíra poměrně útulný lokál. Tak kde je Medojed? V interiéru krčmy žádné nové logo, ba skoro ani žádná zmínka o čerstvé značce. Jen na jedné stěně místnosti ručně vyhotovený nápis „Čepujeme Ostravar 12°a nefiltrované, nepasterované pivo Medojed 11°“. Obojí za 28 Kč. Barva celkem vyčeřená, módě kalužovitých kvasničáků je už možná naštěstí odzvoněno. Medojed pochopitelně natočen do půllitru z Ostravaru. Vůně nikterak výrazná. Chuť značně sladká. Sladkost prostupovala celou degustací litru Medojeda. Závěrem lehká, krátká chlebová dochuť, která se ale časem vytrácela, takže mok dozníval příkře a bez dokreslujícího „ocásku“. Byl jsem telefonicky upozorněn na příchuť železa, avšak odhalil jsem jen občasný element vůně pryže a PVC, což zřejmě korespondovalo se sladkostí. Hledal jsem alespoň náznakové nahořklé podtóny, leč nenašel jsem. Možná, že kdyby mělo pivo vyšší grády, sladkost by mohla být delikátní, takto mi však tato jedenáctka připadala vodnaté, sice celkem chuťově originální, leč již brzy nutná. Musím přiznat, že před zmiňovanou ochutnávkou jsem již pozřel tři chuťově výraznější kusy, tak by asi bylo záhodno, v rámci objektivity degustaci Medojeda zopakovat na lačno.
Uvidíme, jak se nový stánek bude etablovat. Zdali dojde k odtajnění a kam se bude vyvíjet jeho sortiment a chuť.
http://medojed.com/
Neplácejte na ně svoji energii, ať jdou někam.