Luhačovice včera a dnes

Když jsem loni navštívil lázeňské městečko Luhačovice, rozhodl jsem se poněkud změnit účel své návštěvy.

Po celé odpoledne posledního říjnového dne jsem obcházel podle mapky luhačovické léčivé prameny.

Tím nejznámějším je pramen Vincentův nazvaný podle hraběte Vincence Serenyiho. Tuhle zdravou a poněkud slanou minerálku známe dobře i z našich lékáren. Ale – čep je čep…

Tato minerální voda má zvýšený obsah kyseliny borité, fluoridů a barya.

Nejstarším luhačovickým pramenem je pramen Aloisův. Jeho voda chutná podobně jako Vincentka, ale má v sobě mimo jiné hodně jódu a železa. Používá se k léčbě zažívacích obtíží.

Z hloubky 14 metrů tryská na povrch též léčivá voda Ottovka, která je vhodná k pitné léčbě.

K mladším pramenům patří pramen Dr. Šťastného. Již jeho název napovídá o  nesporné léčivosti vody, která se může chlubit zvýšeným obsahem lithia, barya a fluoru.

Avšak přelomovým rokem pro všechny luhačovické obyvatele a zejména pro lázeňské hosty je současný, ještě aktuální letopočet 2021, kdy vznikl v tomto městečku konečně minipivovar.

Slyšel jsem, že nový podnik teprve začíná, avšak má vysoké ambice. Podle slov návštěvníků se zdá budova pivovaru poněkud naddimenzovaná. Lázeňský pivovar Luhačovice má prozatím v sortimentu čtyři piva kvašená spodně a jedno svrchně. Jako na potvoru jsem ochutnal zrovna tuto Apu. Jak to hodnotit? Luhačovický ejl byl vyroben přesně tak, jak se tento styl vařit má. Čili vysoká hořkost a intenzivní příchuť kombinace amerických aromatických chmelů. Dobré, ale přesto bych rád okusil nějaký ten ležáček.

Nicméně existence nového pivního stánku potěší a může inspirovat k nedaleké výpravě.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

2 komentáře u “Luhačovice včera a dnes

  1. Ano Luhačovický minipivovar jsem v poslední době několikrát navštívil.Můžu prohlásit,že všechny piva patří k tomu lepšímu na co se dá v ČR narazit a to i v PET provedení.Můžu jed doporučit!!!!!
    Škoda jen,že ve všech třech případech byla hospoda prázdná,byli jsme s kamarádem sami.Až mi bylo obsluhujicího personálu líto.

    • Prázdné hospody jsou bohužel českým fenoménem už řadu let. Vedle regulace kupní síly potenciálních hospodských klientů se na této tristní situaci podepisuje i generační změny sociálních zvyklostí. V neposlední řadě proti českým tradičním knajpám vytáhla i naše minulá fašistická vládní garnitura. Zákazy a příkazy aplikované na soukromý majetek, šikanózní a technokratické EET, a nakonec zneužití zpolitizované chřipky. Doufám, že tyto zmrdy bude soudit někdo dříve než samotné dějiny.
      Nakonec však i po dvouletém teroristickém běsnění je na naší mapě zhruba 540 pivovarů, což svědčí o tom, že český národ a zejména samotné poctivé pivo má úžasnou regenerační schopnost.

Napsat komentář k Pavel Koliss Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>