Letní den ve Sbeerce

Venku je příjemně teplo. Co tak jít na pivo?

V porubské Sbeerce odpoledne posedává pár hostů. Objednávám devítku Svižný Emil, ale zrovna došla a je nahrazena tmavou 14°. Toto pro horké léto příliš vhodné není. Začínám tedy Bohemia Pilsnerem z Ravenu. Bohemia se jmenovalo onehdy docela pitné mexické pivo. Avšak Raven je jiný kalibr. Truňk hluboce hořký je jemně cítit ušlechtilým chmelem. Původně až lehce květinová vůně se každým douškem transformuje v komplexní chuťový zážitek s chlebovitým dozníváním hodný pokračovatele letitých pivovárečných tradic. Zkrátka český pilsner jak má být.

Není-li devítka, tak si dám alespoň osmičku. 8°APA Truda z Clocku je skutečně pivem určeným pro toto roční období. Chutná jako pravý svrchňák, je chuťově zajímavé, lehce pitelné a svými pouhými 3.7% alkoholu jen pohladí a neublíží.

Uzavřeme to kyselákem. Gooseberry Gose je údajně vařeno s angreštem a jako přísada je uveden jakýsi Mint  Geyser. Pod tímto si stěží dokážu cokoliv představit, takže se již nemohu dočkat až ochutnám. Jasná kyselost trošku zjemněná nenásilnou ovocnou příchutí. Během doušku se na patro tlačí pepřový nebo feferonkový odvar, avšak ten zakrátko mizí (že by Mint Geyser?) a mok se i nadále tváří jako reálné gose. Možná by tam chtělo přisýpnout trošku více soli.

Takže léto není jen prolévání hrdel známými značkami na přeplněných zahrádkách za zvuku ryčících rozmazlených fracků, jejichž alkoholičtí rodiče nemají povědomí o řádné výchově a ohleduplnosti, ale i čas na občasnou střízlivou degustaci.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>