Je to asi dva roky, co mi jeden americký pivař v Amsterdamu prozradil, že v USA jsou v módě kyseláky.
U nás tenkrát alternativní scénu ovládaly ipy a apy a hle! Zanedlouho temto trend dorazil i k nám.
Netroufám si hodnotit kyseláky jako pivo jako takové. V našich, a vlastně i ve všech ostatních podmínkách je tento styl přímo diametrálně odlišný od běžných sladovo – chmelových produktů. Osobně si kyseláka dám jen ze zvědavosti na chuť. I tak mohu konstatovat, že se jednotlivé značky liší v kvalitě.
Před pár dny mne však na internetu upoutal článek s touto.tématikou. Autor citoval předsedu SPP Tomáše Ehricha, avšak dostatečně laikům nevysvětlil podstatu onoho zvláštního pivního stylu. To znamená, že se jedná o piva spontánně kvašená, která mají svou dlouhou historii a třeba takový belgický lambic je v pivovarnictví doslova pojem.
Na základě těchto chybějících informací se odvíjela i internetová diskuse. Nepoučení diletanti nešetřili slovy rozhořčení. Zlí výčepní prodávají zkyslé pivo a objednávají si na to mediální reklamu.Pochopitelně za to mohou Havloidi a zloduch Soros. Přitom jedinými pitelnými pivy u nás je PU a Radegast.
Taky mám nejraději klasický ležák a jsem rád, že jej nepiji nepoučen a nevzdělán.
Těším se až přijdou do módy piva domorodá z různých částí světa. Chibuku, tuak, tumba, roxy, toddy a zejména ghanskè pito, které choulostivého konzumenta může zahubit, odolnému pivaři však posloužit jako přírodní účinné laxativum.