Když jsem v únoru 2009 otvíral Podorlický pivovar v Rychnově nad Kněžnou netušil jsem, jak se tamní výroba za pár let rozjede.
O několik roků později jsem v hobitovské pivotéce rychnovské pivo sám prodával. Bylo velice populární a várka byla zpravidla hned pryč. Líbily se krásné láhve i visačky s popisem výrobků, které vypadaly jako jakési certifikáty. Chutnaly mi jak desítky, tak piva vícestupňová i tmavá.
Na oslavu nového roku jsem si koupil láhev tmavého speciálního piva s názvem Kvadrian. Byla to 14°.Opět mne velice zaujala atypická láhev. Vypadala jako buclatější klasická euro flaška, avšak evidentně měla větší objem. V tomto případě to bylo plných 660 ml. S takovou mírou jsem se setkal například v Brazílii nebo v Indii. Láhev i poněkud retro etiketa mi vyloženě povzbudila chuťové pohárky a já si pivko s chutí otevřel.
Mok výživný i celkem kvalitní. Na rozdíl od doppelbockové dvacítky, kterou jsem popíjel o den dříve jsem nezaregistroval žádnou protivnou nasládlost. Trochu karamelu, špetka praženosti, jinak však pivo, jak má být. Okrajově jsem cítil slabou příchuť másla, která snad upozorňovala na přítomnost diacetylu, avšak v celkovém konceptu onoho výrobku mne to ani přílišně nerušilo.
Přeji si zase někdy ochutnat rychnovský mok točený.