To je adresa kde se nalézá snad náš nejzapadlejší regionální pivovar. V malé obci se však pivo vaří už od slavného letopčtu 1434.
V tomto roce postavil husitský sympatizant Bohuš z Kováně za pomocí neznámých mnichů pivovar, který měl snad pomáhat zapíjet tryznu za nešťastnou bitvu u Lipan, která právě v onom čase proběhla. Roku 1629 se stal pivovar v Kováni součástí sovineckého panství a v 19. století se na něj sjížděli tehdejší čeští obrozenci jako František Palacký nebo František Ladislav Rieger. V roce 1948 byl pivovar znárodněn a během 42 let socialistického režimu patřil střídavě pod Pojizerské, Severočeské a Středočeské pivovary n.p. V 80. letech se objevila lahvová 12°i na pražském Hlavním nádraží.
Dobrodružství nepostrádala historie Podkováně ani v 90. letech minulého století. Do sporu o pivovovar se dostala firma Pivovary Bohemia a.s. s mladoboleslavskou společností A+C s.r.o. Antonína Červeného. V roce 1997 došlo ke konfrontaci komanda najatého Pivovary Bohemia s ochrankou objektu při níž zemřel starý vrátný na srdeční infarkt.
Pivovaru klesal počet zaměstnanců i výstav a roku 2007 byl uzavřen. Zázraky na naší pivovarské scéně se zpravidla nedějí a uzavřené regionální pivovary jsou povětšinou odsouzeny k mnohaletému chátrání. V případě Podkováně se však zázrak stal a pivovar začal roku 2011 opět vařit! Podobně jako jiný znovuzrozený pivovar v Rakovníku spoléhá hodně na východní trhy (Estonsko, Rusko), ale část jeho výstavu je určena i pro pivaře tuzemské. V současnosti vyrábí pivovar v Kováni pivo světlé výčepní, 11°a 12°ležák v nefiltrované i filtrované podobě, pivo tmavé a snad brzy se představí i nějakým speciálem.
Naposledy jsem lahvový Podkováň viděl v Ostravě v malém hokynářství na Sokolské ulici roku 1992 a tak jsem potěšen, že se toto pivo do mého rodného města opět vrátilo. V pivotéce Pivovarského Domu (Hobit) je v současnosti k dostání filtrovaný ležák světlý a výčepní pivo tmavé v PET láhvi, na čepu bude údajně i celý příští týden nefiltrovaná podkováňská 11°. Podkováňské má příznivou hořkost, pronikavou komplexní vůni a zachutná hned po prvním napití. Zvláště když si jeho piják uvědomí co vše pivovar pamatuje za 579 let své existence.