Kohut s Kazbekem

Původně divoký ruský chmel se stává v našem pivovarnictví velmi populárním.

Minipivovar Kohutka je stále úspěšnější. Nedávno posbíral pár cen na soutěži v Padochově. Mimo jiné zvítězila i desítka – mé oblíbené pivko. Včera se mi v Hobitu naskytla příležitost ochutnat novou kohutkovskou 11°, která je za studena dochmelována zrovna chmelem Kazbek. Obecně piva z Kohutky nejsou přílišně hořká, což může některým konzervativním pivařům i trochu vadit. I včera u stolu jsem spatřil pár nelibých šklebů. Přesto jsem si tuto jedenáctku objednal. Jsem rád, že mohu opět po čase napsat: Pije se to samo. Mok má sice nižší hořkost, ale ta je kompenzována velice příjemnou sladovostí a navíc Kazbek v něm dělá zázraky. Zase jsem měl nostalgický pocit, že sedím někde v Čechách v hospůdce v polovině 80. let a popíjím regionální značku. Žádný chuťový exces, žádná chuťová invaze lupulinu a taninu. Jednoduše – harmonie a pitelnost. Jediným problémem byla nevyhovující teplota podávaného piva, avšak za to určitě pivovárek na Kohutce nemůže.

Slovo Kazbek mi podvědomě něco připomínalo. Nedávno jsem to zjistil. Někdy kolem roku 1986 jsem v Olomouci nalezl krabičku cigaret Kazbek, kterou tam zřejmě zapomněli sovětští okupanti. Část cigarety od filtru do kořene byla enormně dlouhá, nejspíš aby se daly tyto cigarety pohodlně kouřit i v rukavicích.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>