Kohout a Kohut

Před pár týdny se vrchní v Hobitu odhodlal k žertu téměř kanadskému. Narazil ve stejný den českotřebovského Kohouta od Faltuse a zároveň pivo Kohut z beskydské Kohutky. Celé odpoledne a večer docházelo k mnoha zábavným nedorozuměním a zmatkům, zejména když obě piva byly dvanáctky.

Pivo Kohut jsem již měl možnost ochutnat na martinovských pivních slavnostech začátkem dubna. Včera jsem se konečně dostal přímo na místo výroby.

Horská chata Kohutka je postavena nad obcí Vyšní Lhoty v okrese Frýdek-Místek v nadmořské výšce několik set metrů. Objekt je takřka historický. Na budově je pod znakem černého kohouta, který vypadá trochu jako galský, trochu jako siennský uveden letopočet založení 1918. Celý interiér a atmosféra hospody tomu odpovídá. Šenk je útulný a mimoděk jsem si jej dokázal představit i v zimním období zaplněný rekreačními lyžaři i profesionálními pracovníky Horské služby. Lokálu vévodí pípa se čtyřmi kohouty – nářečně kohuty, ze tří teče místní pivo Kohut ze čtvrtého bohužel vytéká SAB millerovská plzeň. Podnik nabízí poměrně širokou škálu jídel, vedle klasického jídelního lístku je nabídka rovněž napsána nad výčepem. Dostal jsem chuť na česnekovou polévku s tvarůžkem, avšak dozvěděl jsem se, že ve všech zdejších polévkách je rozšleháno vejce, což od dětství bytostně nesnáším. Tak jsme se s přítelkyní alespoň podělili o bramborák.

V záplavě nejrůznějších pivovarských speciálů stále považuji za sládkovské umění uvařit tradiční desítku nebo chcete-li – výčepní světlé. Desítka z Kohutky mi na první napití zachutnala. Nebyla příliš hořká, ale měla krásnou „otevřenou“ chuť a komplexní chuť i vůni, což znamená, že v ní bylo možno vystopovat chuťové elementy sladu, chmele i lehký nádech pivovarských kvasinek. Dvanáctka měla velice podobný charakter, což je u piva stejného místa původu žádoucí, již mi však nepřipadala tak výrazná. Možná, že kdybych ji pil jako první, oslovila by mne více. Polotmavá „vídeňská“ 13° byla opět ukázkou kvalitního ležáku s jemným dotekem karamelu, avšak opět příjemně hořkého a sametového.

Pivovar na Kohutce je dosažitelný i pěší procházkou z pivovaru ve Vojkovicích když pokračujete směrem k dobratické železniční stanici a pak dále nahoru po asfaltové cestě (cca 5 km). 1.6. se konaly u Koníčka každoroční pivní slavnosti, takže jsem na svém výletě spojil klasicky příjemné s užitečným.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

2 komentáře u “Kohout a Kohut

  1. KOHUTa 12° řadím do své soukromé TOP 5 NEJ LEŽÁKŮ !!!!!
    Další výborné pivo z Beskyd !!!!!!!!! :-)
    René Costache

  2. Kohuta jsem poprvé pil loni v říjnu cestou z Morávky přes Kotař a Prašivou do Vojkovic, ale měl jsem pocit, že pivo si nechávají vařit někde ve východních čechách snad v Hradci Králové?!

    Včera jsem v Tescu narazil na Žatecký Cornish Steam lager.

Napsat komentář k René Costache Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>