Sotva v polovině listopadu končila sezóna pohansky předražených Martinských hus, setrvačností ještě doznívaly vepřovo-zelné akce.
Místo husy byla často nabízena levnější a snadněji dostupná kachna, často se objevovaly i jitrnice, jelita a prejty.
Jednoho sobotního poledne jsme se rozhodli prověřit Řízkárnu ve starých Výškovicích. V oné oblasti se nalézá v blízkém sousedství hned několik hospod. Nejtradičnější z nich je klasická knajpa U Honyšů.
Dnešní Řízkárna bývala před několika lety normální restaurací, která nabízela poměrně hodně druhů čepovaného piva. Mimo jiné i havířovský Milver z minipivovaru Venuše, který mne osobně vždy docela chutnal.
Dnešní management restaurace sází na řízky. A myslím, že se mu to vyplácí.
Asi před dvěma lety jsem se zúčastnil zrovna v Řízkárně jedné soukromé oslavy a tamější řízek mne celkem potěšil. Jinak je různým druhům řízků podřízena i místní dekorace. Samé řízkové básničky a přísloví. Nicméně výběr točených piv žalostný. Na čepu skoro výhradně výrobky z Asahi.
V onu dotyčnou sobotu bylo i přes zjevnou prázdnost interiéru nemožné sehnat dvě volná místa. Prý samé rezervace. Podle mne personálu chyběla dobrá vůle a snaha vyjít vstříc.
No co? V dnešním požehnaném kapitalistickém režimu máme možnost hledat zastání u rozvětvené konkurence. Nejblíže Řízkárny se nachází pohostinství U Šťástků.
A tam jsem se cítil jako host už od chvíle, co jsem překročil práh.
Usměvavá ochutná obsluha, dobře ošetřené pivko (bohužel Radegast) a za cca 160 Kč enormní talíř s jelitem, jitrnicí, sekanou a výpečky doplněnými bohatou porcí kyselého zelí a brambor. To aby v dnešní bizarní době člověk zrovna pohledal.
Čistý a útulný lokál jsme opouštěli mravně nasyceni s ochotně zabalenými přebytky k večeři.
Nač by nám byl řízek? Navíc mám stále v hlavě vtíravou scénku s Felixem Holzmanem a jeho řízkem v restauraci U Nudle.
Ani byste neřekli, že řízek je košer pokrm.
„Všichni hodují a pějí
Jenom malý Moše nejí
Dozvěděl se u řízku
Že má zítra obřízku…“