Přerovský minipivovar Parník funguje již 4. rokem. A vaří skutečně dobré pivo.
Zatímco o kvalitě výrobků nedalekého Zubra by se dalo živě polemizovat, Parník je jasný. Osvěžující 11°, hořká 12°, plnotučný 13°Pirát a hlavně sezónní černočerný a hořkohořký žitný Negr, kterého chtějí politicky korektní demokraté přejmenovat na Afroameričana. Negr momentálně v Přerově nebyl na skladě, tak jsme alespoň do pivotéky zakoupili deset lahví tmavé 16°Admirál. A byl to skutečně dobrý tah. Za bezmála tři týdny se prodaly pouhé dva kusy, tak jsem se rozhodl, že si otevřu Admirála ke svačině. Na etiketě jsem se nedočetl informaci o obsahu alkoholu, avšak poctivých 16 stupňů Ballingovy škály indikovalo, že to bude pořádný „malvaz“. A taky že ano! Hutná tekutina se lila do půllitru jako lehce zředěný dehet. Již vůně nasvědčovala, že půjde určitě o velice sofistikovanou záležitost. Čerstvě pražená káva a v pozadí trochu nezbytného karamelu. V chuti bylo možno vysledovat kapku skryté sladkosti, jinak však byl onen truňk ušlechtile hořký. Doznívání korespondovalo s hlavní chutí a člověk se vrátil opět do doby svých adolescentních pivařských snů, že se nachází v tradiční bavorské hospodě, kam se však tenkrát bez platného devizového příslibu nebylo možno legálně dostat.
Přerovský Parník mne opět mile překvapil. Vzpomínám na svou první návštěvu onoho podniku v dubnu 2009. Tenkrát se v Přerově konaly policejní manévry. Občané se vzbouřili proti „nepřízpůsobivým“ spoluobčanům a došlo k otevřeným etnickým potyčkám. Kupodivu jsem se tenkrát do žádného konfliktu nezapletl a zbrusu nový pivovárek jsem si užil. Až příště pojedu do Přerova, opět se tam zastavím. A návštěvu všem vřele doporučuji.