….kazí to kvalitu piva.
S touto lidovou moudrostí se počítalo kdysi v minulosti. Předpokládám, že tlející a hnijící švestky vylučovaly jisté baktérie, které za daných nedostačujících hygienických podmínek mohly ovlivnit várku piva. Stejný problém býval i s krvetočnými ženami.
Dnes již pivovarníci dodržují mnohá pravidla, takže by se s bacily přezrálých švestek neměly ve svých provozech setkat. Ale co výčepníci?
Švestky jsou už opravdu zralé a často se nevyužité válejí v alejích na zemi. Včera jsem takovéto ovoce viděl po cestě z Děhylova do Martinova.
Ve výletní hospůdce U žáby bylo ještě vše v pořádku. Císařská 10° i 12° byla uspokojivá, potěšila mne rostoucí budova pivovárku. Pivo se stále ještě vaří jinde, ale zatím se dá celkem pít.
Problém se švestkami začal v martinovské Garáži. Zatímco ještě na jaře jsem tam popíjel desítku jako křen, o pár měsíců později mi místní 12° nejvíce připomínala průkopnický nefiltr z bulharské Kamenice. V případě onoho balkánského státu bych to ještě milosrdně toleroval, ale v Českých Zemích, kde jsme zhýčkaní a zvyklí na jistou pivní sofistikovanost mne kalný mok s naprosto přebíjející chutí kvasnic příliš neoslovil. A včera to bylo ještě horší. Desítka Rocker měla nažloutlou barvu a chutnala jakoby do ní někdo nalil grepovou limonádu nebo dokonce džus. Musel jsem se ujistit, že se opravdu nejednalo o radler. Myslím, že tudy cesta nevede.
Chuť jsem si nespravil ani U Segala. Ještě před pár dny chutný Albrecht 10° se nejspíš zásluhou zrajících švestek proměnil v prošlý, zatuchlý mok, který lze vypít možná na žízeň. 12°Medvěd z Vrchlabí prý pěnil, nakonec načepovaný neměl žádný říz a byl vlezle sladký. Jako bych se ocitl někde na Ukrajině.
Dnes jsem se zastavil do Rockhillu na Medojeda. A opět. Zatímco minulý týden jsem tam pil příjemný a zajímavý mok, jakoby se za tu dobu zkazil. Čpěl něčím jako sirovodíkem. Jestliže však personál točí ze stejné bečky při letním počasí tentýž kvasničák po několik dnů, asi se není čemu divit.
Věřím, že až švestky skončí, bude zase radost chodit do hospody.
S tím Albrechtem jsme všichni co jsme ho v Praze rádi pili, měli tenhle problém i před rokem touto dobou a na konci loňského srpna jsme byli s manželkou v Medvědovi ve Vrchlabí a teda žádná sláva. A u Hendrycha byla restaurace zrušená, nevím, jak je to tam letos, ale loni v sezóně jen prodávali pivo v lahvích, čímž sami sebe připravili o velkou část peněz a návštěvníky Vrchlabí o iluze, protože v tomto malém městě najít nějakou hospůdku s malým pivovarem je docela problém. My teda nic nenašli.