Dansky pivovarsky prukopnik a zakladatel pivovaru Carlsberg Jacob Jacobsen v roce 1845 uvaril jeden z prvnich zdokumentovanych lezaku.
Prvni kontakt s Carlsbergem jsem zazil v cervnu 1989 na plazi Cocky Beach na karibskem ostrove St. Thomas. Po hodinove pesi ceste ve 35 stupnovem vedru jsem si u stankare koupil dobre vychlazeny Carlsberg Elephant [7,3% alk.] za tehdy neuveritelne dva dolary. Celkem mi chutnal, tak jsem pozdeji v Evrope a zejmena v Dansku pocal tuto znacku vyhledavat. Tenkrat to bylo celkem pitelne pivo a v samotne zemi jeho puvodu prilis velky vyber nebyl. Za poslednich 25 let se vsak Carlsberg promenil v reprezentativni neutralni eurobrecku a ja se mu jiz po dlouhou dobu vyhybam.
Na druhe strane pivo Karlsberg pochazi z nemeckeho Karlsruhe a ja jsem si v roce 1995 zakoupil v supermarketu ve mestecku Jestetten jeho lahvac. Vypil jsem jej bez zizne a docela teply, takze zazitek nic moc.
Pri rynske plavbe jsem zaregistroval v okolnich aglomeracich nejcastejsi vyskyt Bitburgeru a take jeste piva Koblenzer [byvaly Konigsbacher]. Ve Speyeru vsak, jak jiz jsem nedavno psal, je vyber o neco lepsi. Vlastni pivovarek Domhof a hned v pristavu pomerne slusny toceny sortiment z pivovaru Eichbaum a Hoefner. Dal jsem si tedy jeden pomerne chutny nefiltr a vyrazil do centra.
Belheimer Lord mi posledne nejel, takze jsem tuto znacku vynechal. V jedne bocni ulici jsem objevil logo prave pivovaru Karlsberg. To by stalo za ochutnani. Podnik mel pravdepodobne tri nazvy, z nichz nejpivnejsi mi pripadal Bierbrunnen. Klasicky druh nalevny, ktery mam nejradeji. Dlouhovlasy, nesporne bigbitove zalozeny vycepni nepostaval za pipou, nybrz u stolu zive diskutoval s vrstevniky. Uvitat mne prisel i ponekud atypicky nemecky ovcak, ktery je v teto zemi doma. Objednal jsem si jedno tocene a rozhlizel se kolem. V takovych knajpach se citim jako doma. Zakladni vybava, kapacita tak kolem 30 hostu. Pod stropem zbyly puvodni tramy z historicke budovy, odhadoval jsem to na takove 16. stoleti. Atmosferu narusovaly pouze dva hraci automaty.
Pivo jsem mel na stole do 30 vterin. Byl to klasicky vyskac bez loga. Mok mravne vychlazeny s nevelkou, avsak esteticky prijatelnou penou. Ur Pils horky, rekl bych dobrych 40 IBU. Klasicka pilsnerovska chut. Trosku mi chybel vynalezavejsi druhy chutovy plan, nebo nejake stopy na „hornim patre“, na druhe strane si vsak Karlsberg na nic nehral. Dal bych jeste jedno, ale musel jsem se vratit. Zjistil jsem, ze se letos ve Speyeru ocitnu jeste trikrat, tak se do Bierbrunnen urcite stavim.