Je to rébus. Jedná se o pivovary v městečku Vysoké Mýto.
Vysokomýtské pivo Kujeba jsem ochutnal před pár lety na Nový rok. Při návratu z Trutnova jsem nebyl líný kontaktovat tel. číslo, které jsem našel na Pividkách. Tak jsem získal možnost zakoupit hned 4 druhy Kujeby.
Situace ve městě se změnila. Řekl bych, že určitě k lepšímu. Zatímco původní minipivovar Kujeba se přejmenoval na „Mejto“a dodává své lahvové, petkové i sudové pivo místním maloodběratelům, ve Vysokém Mýtě vznikla nová hospoda pivovaru „Kujebák“.
V sobotu k večeru byl v pivovarské hospodě čilý ruch. Hlouček kuřáků postával před šenkem, někteří ještě užívali údajně posledních teplých dnů k sezení na předzahrádce. Nejvíce hostů se však nacházelo v interiéru Kujebáka. V lokále vše odsýpalo, jak to má být. Plně vytížený personál se neflákal a stíhal. První půllitr přede mnou na stole přistál za necelou minutu po objednání. Všechno jde, když se to dobře zorganizuje. V podniku právě probíhal týden tatarských bifteků a bylo možno si vybrat zhruba ze sedmi druhů. Volili jsme klasiku. Tatarák již byl namíchaný a to velice vkusně a chutně. To se tak vždy nepovede. Někdy je finální příprava ponechána na vkusu hostů, ale v tomto případě jsem musel přiznat, že já bych to lépe nesvedl.
A co teda hlavní artikl – samotné pivo? Nejen, že bylo podáváno rychle, ale též předpisově a kvalitně na hladinku. Pěna hustá, mok studený a nevlezle řízný. Přece mne však trochu zklamala chuť. Možná, že jsem byl při cestě z Kostelce zmlsaný, ale desítka mi připadala celkem dobrá na žízeň, avšak bez výraznější osobité chuti. Dvanáctka byla její silnější verzí. Na tom bych ještě, být sládkem, trochu zapracoval. Jinak jsem však byl velice spokojen. Nejvíce mne potěšilo, že si do Kujebáka našlo cestu hodně mladých lidí, kteří se věnovali konzumaci chmelového moku a nesrkali ujetě Coca -colu. Je to mládí – naděje pivního národa!