Jih proti jihu

Oba přerovské minipivovary se nalézají blízko sebe v oblasti, která se nazývá Jižní Předměstí. Budou si konkurovat?

Neměl jsem sebou kompas a ve stínu bylo skoro 30 stupňů, takže jsem se na ulici Jižní musel doptat. Není to daleko od vlakového či autobusového nádraží a ještě blíž je to od minipivovaru Parník. Hotel Na Jižní vypadá rekonstruovaně a navíc tam nedávno začali vařit pivo.

První dobrý dojem jsem měl z letní zahrádky, která vypadala čistě a útulně. Krátce po poledni byla zhruba zpola obsazená. Přesto jsem volil posezení v interiéru. Pivnice se mohla na první pohled zdát poněkud chladná a nepříliš osobní, ale na toto prostředí se dá snadno zvyknout a člověk se za pár minut cítí jako ve svém druhém domově. Poctivá desítka za lidových 20 Kč vskutku osvěžila a zanechala i příjemné chuťové zážitky. Ještě chutnější byla i třikrát chmelená 11°. Mok hořký, přesto byla evidentní i markantní sladová stopa. Piva podávaná za přijatelné teploty a s dobrým řízem, který měl naštěstí daleko do zhoubné bublinkovosti, takže se Jižan v letním vedru dal slušně a rychle pít.Vídeň celkem tmavá a stejně jako předchozí dvě piva přestože se jednalo o nefiltr měla i solidní jiskru. Trochu více do hořka, než by cvičený pivař od tohoto stylu očekával, ale jinak kvalita. Pšeničňák se mi zdál dosti sladký, ale nakonec i on potěšil. Obsluha hbitá, o hospodskou atmosféru se zkraje mého pobytu starala skupinka místních opilců, pro něž je atraktivní především nízká cena piva.

K jídlu jsem si původně objednal uzené kuřecí špalky s brusinkovo – pivní omáčkou, ale s tímto pokrmem byly jen patálie. Inzerovaná cena byla za 100 gr porci, avšak byl jsem upozorněn, že váha se mění a že mohu namísto inzerovaných 55 Kč zaplatit i 130. Nakonec mi servírka oznámila, že špalky došly. Nu což. I smažené tvarúžky nakonec přišly k chuti.

S Jižanem jsem byl tedy velmi spokojen. Jen mi trochu vadilo, že podnik ještě stále čepuje i místního průmyslového Zubra. Věřme, že se to do budoucna změní.

Před zpáteční cestou jsem se ještě zastavil ve skoro prázdném Parníku. Prý jsou přes den lidé u vody. Kdyby byli raději u piva! Parnické světlé dobré, sladové, ovšem méně rafinované než Jižan. Věřme, že nedojde k nehezkému boji jihu proti jihu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>