Jebat Opavu

Opavu mám jako město docela rád. Včera jsem tam však spokojený nebyl.

Má lehce popolední zastávka v pivnici U hrocha byla mým prvním zklamáním. Opavský Korbel 11°z blízké Nové sladovny se tam už netočí. K dispozici je jen Budvar, Bernard a Regent. Jdeme dál. Nová sladovna standardní, leč trochu drahá. Korbel chutný, dozvěděl jsem se, že loni získal na únorovém pivním festivalu v ČB druhou cenu v mezinárodní soutěži ve své kategorii. Tak proč jej nikde jinde netočí? Aspoň o tom nic nevím.

Dále jsem si objednal degustační menu. Vedle Korbele ještě tmavý Čert 13°, slušný flekovský speciál. Seattle Ale byl jasný apovský ejlík. Sofistikovaněji chutnal One bull – single hop s výrazným Kazbekem.Grand Canyon je polotmavá IPA 14°. Obsahuje vyšší procento karamelových sladů, tak zakulacená nasládlá chuť paradoxně trochu přeráží ipovský charakter moku. Jinak však spokojenost. Nová sladovna si vůbec libuje v divokozápadních názvech: Apache, Chinook, Tecumseh, Geronimo. Majitel je buďto sám kovboj nebo alespoň vášnivý čtenář rodokapsů.

Na rožku na dolním konci Pekařské ulice poměrně dlouho točili Slezana z Leskovce. Tamní hostinský jej však nahradil nefiltrovaným Gambáčem. Na otázku, zda-li má Slezana odpověděl: „Ne. A už ho nikdy mít nebudu,“ jakoby byl rád, že se jej zbavil. Stejně jej čepovat neuměli. Tak mnoho štěstí s japonskými sračkami! Už mne tu neuvidíš, úplatný šejdíři!

Naštěstí jsem objevil poměrně solidní bar s Nachmelenou opicí. Zahnal jsem žízeň a chtěl jsem navštívit podnik U grizzlyho, kde čepují pivo z Panského mlýna. Po cestě jsem se stavil ještě do Café Piccolo. Byl to špatný nápad. Čtyřdecky běžných piv z produkce někdejšího Lobkowicze téměř za 40 Kč a malý Kasteel Rouge téměř za 90! Loupežníci! Dal jsem si jeden Klášter, o kterém mi výčepní drze tvrdila, že je to nefiltr. Samozřejmě nebyl. A jeho nepříjemná průmyslová chuť ve mne vzbudila vzpomínku na nektar, který jsem pod stejným jménem pil v roce 1984 v Mnichově Hradišti. Deprese!

Grizzly mi naštěstí spravil chuť i náladu. Desítka Brtník s Kylešovic příkladně natočená na hladinku s nádhernou smetánkou na povrchu byla řádně vychlazena a s tím pravým řízem a slušnou hořkostí mi dala na chvíli zapomenout na bordel kolem. Mok krásně kroužkoval až do konce.

Po včerejší návštěvě Opavy je můj pivní optimismus posledních let trochu zviklán. Takže, čeští pivní vlastenci a patriotičtí výčepníci. Jestliže budeme postupovat laxně a dovolíme, aby nadnárodní samosery opět vytlačily poctivé značky z našich výčepů, čemuž jsme již měli příležitost přihlížet v nedávné minulosti, můžeme to zabalit a nadále chlastat to, co nám podstrčí zahraniční chemické továrny. A předem upozorňuji, že vůbec nepřihlížím k argumentům o EET a zákazech kouření, které následně demotivují hospodské. Chceš-li čepovat Gambrinus, běž raději pracovat do čistírny odpadních vod. Tam je kvalifikované práce dost!

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

3 komentáře u “Jebat Opavu

  1. Sladovna je fajn, mám to tam hodně rád, jejich piva nejsou jinde v Opavě k mání prostě proto, že jsou už dopředu před uvařením rozebrána různými ochutnávkovými pivnicemi, třeba pražskými, atd.. Pak je třeba zajít na Dolní Náměstí ke Dvěma Dobrákům http://udvoudobraku.cz/ , tam se dají potkat poměrně dost zajímavá piva, třeba i z polského příhraničí. Dá se zajít na Rohana na Nádražním okruhu (naproti parku) – je to sice pizzerie, ale velmi útulná, logo Heinekenu je tam něco jako falešná vlajka, bo tam čepujou Rohana, Lobkowice atd.. Rohana čepují také na Mostní ulici v takovém přijemném motorkářském baru, kde dělají i výborné burgry. Dá se doporučit i hospoda U Mnicha na Ostrožné, kde mají kompletní nabídku Bernarda, včetně nefiltru, na ten se dá zajít také ke Dvěma Jabloním v ulici U Náhonu – kousek od stadionu Slezského FC, tam k tomu ještě i excelentně vaří…….pak se dá trefit i Krakonoš, snad jen za 20 kč v takové malé, dobře schované špeluňce na Zámeckém okruhu, no a k Růžence můžeš zajít na Holbu, ale když jim tam řekneš, že jsi autorem článku s tím debilním nadpisem, tak konkrétně tam budeš mít asi dost velký problém…..

    • Asi před 7 lety, kdy jsme prodávali penzion Motýlek na Kružberku, sešli se tam jacísi Baníkovci, co si říkali Bomiti. Úspěšně chlastali dva dny, kdy mezi nimi docházelo k hádkám, rvačkám, inzultacím žen, krkolomým pádům apod. Druhý večer jsem pro ně hrál. Naštěstí měli rádi bigbít. Nejúspěšnější však byly libovolné písně, kde dominoval slogan „jebat Opavu“. Docela to pasuje na lidovku „Co jste hasiči“, ale při troše dobré vůle to jde naroubovat i na „Je jaká je“ či „Holubí dům“.
      Fotbal nesleduji, v Opavě jsem skoro tři roky bydlel a vždy mne nasere, když je kdekoliv dobré alternativní pivo v undergroundu. Takže zbytečně nekecat a zabrat!

  2. Když jsem koncem září 2017 koštoval SLEZAN 13° …tuším,že na ceduli bylo připsáno Bohemia (?) , tak mi vyrazila dech brutální diacetylová příchuť . Něco málo jsem vypil,ale opravdu se to nedalo. Jestli měl hostinský z Pekařské ulice „štěstí“ na stejnou várku jako já , tak to kapku chápu. Ten den (27.9.) to byl opravdu tekutý margarín. René Costache

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>