Mám vždy radost když se mohu věnovat pozitivním pivním zprávám.
Včera jsme s britským pivařem Markem Baverstockem navštívili hned tři místní minipivovary. Otevírali jsme pivnici na Ostravici. Deset ráno, pivo o správné teplotě bez trubkové příchuti, ochotný manažér, který nás provedl minipivovarem. Krásně hořký ležák, o něco zakulacenější Zbuj a hořká IPA, která mi umožnila na chvíli cítit se jako v Americe.
Poté jsme odjeli do Frýdlantu kde mne čekala samá příjemná překvapení. V Podhorském pivovárku měli na čepu sice jen polotmavou 13°s tím, že 11°zrovna zraje, ale byla slušná a rovněž dobře natočená. Můj frýdlantský informátor mi však sdělil, že vedle Podhorského je momentálně ve Frýdlantu na čepu i pivo z Ostravice, z Poličky a hned vedle mají Vojkovického Koníčka. Ve vedlejší hospodě vojkovická 11°i 14°přišly k chuti a jelikož se jednalo o konkurenční hospodu Podhorského pivovárku i menu bylo o korunu levnější. Tak nějak si představuji volnou soutěž a hlavně výběr piv. Informátor mi rovněž řekl, že se setkal i s kvalitně ošetřeným Podhorským na Čeladné.
Kdybych nevěděl, že ve vratimovské restauraci Ve Dvoře je instalovaný minipivovar zřejmě bych ji bez povšimnutí minul. Žádná zmínka o místním pivu Brabčák, zato uvnitř na čepu hned čtyři druhy. Pozorná servírka nám nosila ochutnávky jednu za druhou. Světlá 11°poněkud sušší, nedosahuje však hořkosti Ostravice, není tak tělnatá a je poněkud decentnější. Medové je středně sladké a velice pitelné. Od čokoládové 13°jsem očekával excesivní sladkost, byla však vyvážená plná složitých, leč příjemných příchutí, Nasládlá byla rovněž polotmavá 14°, rovněž ta ale měla svoji osobitou chuť. K pivu se hodily i bramboráčky s pikantním zelím.
Den jsme zakončili poličcskou jedenáctkou. Myslím, že už je to na dobré cestě.