Dnes je první jarní den obzvláště sváteční. Opět jsem připlul do mého oblíbeného Bambergu.
Počasí sice moc jarně nevypadá, ale ranní žízeň je kvalitní. Tentokrát bych chtěl navštívit poněkud odlehlý pivovar Greifenklau, avšak je pondělí a jako za komunistů zavírací den. Fasla to jistí. Pár minut po deváté jsou v nálevně bez obsluhy už dva místní opilci. Vynechat snídani se totiž nehodí. Dávám si půllitr pilsneru za sympatických 2.60 EUR. Pivo oproti proklamovanému stylu trochu sladší, ale svěží a plnotučné. S pocitem dobře naraženého dne se stěhuji do protějšího pivovárku Spezial. Je to jeden z bamberských podniků proslulých svým Rauchem. V historickém a útulném lokále jsem prvním hostem. Rauch jenom zasyčí. Bodejť – vždyť jej piji přímo v jeho kolébce. Jelikož jsem zapomněl doma příslušnou mapu, musím si ji opatřit na turistických informacích. Vzápětí však zjišťuji, že cestu do hlavních provozoven už znám zpaměti. Objevuji obchod s místními specialitami včetně piv. A vida. Mají láhvový Greifennklau. Poslední bamberský chmelový výrobek, který jsem neochutnal. Bohužel, lahváče z tohoto svatostánku jsou vyprodány. Alespoň již mám plán na příště.
Stavuji se do Klosterbrau. Za pípou stařec, kterého tam snad zapomněli za války. Objednávám jedno světlé a nakonec konverzujeme česky. Je to sudeťák z Chebu, který však nebyl odsunut, nýbrž se legálně vystěhoval do NSR v roce 1975. Nadává na euro, nízký důchod i utečence a docela si rozumíme. Světlé po výživném Rauchu chutná trochu jako nealko pivo, ale dá se na to zvyknout. Černé standardní, když chci malé, chebský šenkýř načepuje do půllitru od oka a zkásne mne o 2.30. To bych od bývalého krajana nečekal.
Závěr jako vždy patří mistrům, takže Schlenkerla je jasná volba. Tentokrát z dřevěného sudu nešenkuje dobře prokádrovaný výčepní, ale neméně fortelná kellnerin. Rauch černý jak dehet i podobně tak chutná. Když nakuřovat, tak pořádně. Přichází pár amerických turistů z naší lodi, tak se chvíli věnuji osvětové činnosti a vykládám jim něco o pivu.
To nám to jaro pěkně začalo….