Nejsilnější účinek mají prý byliny o Svatojánské noci. Možná i proto se některé z nich staly součástí speciálního piva Janův Elixír, které vaří již několikátou sezónu pivovar ve Vysokém Chlumci.
Pivo jsem okusil až 29. června a to v prostředí, které nebylo nikterak magické. Nedělní podvečer, hospoda U Šenkýřky v Darkovičkách, u stolu podnapilý štamgast Zdeněk, který vypadá úplně jako klasický klaun August z cirkusu Humberto. Na degustaci nebyl klid, ještě před samotným aktem do mne Zdeněk nalil jednu ostravskou 12°. Hrozícímu tuzemáku jsem se naštěstí vyhnul.
Janův elixír je polotmavé barvy. Na internetu jsem dohledal, že v roce 2012 býval světlý. Má mít 5,3% alkoholu, což by tak zhruba odpovídalo. Již při prvním kontaktu pivo voní. A mohu říci, že celkem lahodně. Voní po nějakém exotickém koření. V darkovičské knajpě jsem toto aróma přesně neidentifikoval. Až z internetu jsem se dozvěděl, že je do tohoto piva přidávána směs konopí, meduňky a kardamomu. Ovšem. Byl to kardamom. Aromatické indické koření, kterým lze obohatit orientální polévky, masitá jídla nebo třeba i kávu. V Elixíru působil kardamom velice zajímavě. Někomu to může připomínat zázvor, ale je to někde trochu jinde.S meduňkou se tak důvěrně neznám a totéž mohu říci i o konopí. Dokonce jsem si ještě před zhruba 20 lety myslel, že z konopí se dělají jen provazy. A pak je tu ještě jakási lidová píseň, kterou hrával na housle můj otec o tom, že Andulka konopí močila a žabka jí do kapsy skočila…
Informace pro všechny narkomany, kteří povyšují trávu nad ušlechtilé pivo: Z Janova Elixíru se nezhulíte, neboť výrobek údajně neobsahuje THC. Nicméně to můžete zkusit. Myslím, že by se z něj dalo opít, přestože není ani alkoholicky nejsilnější. Při této alternativě je však nutno upozornit, že poměrně intenzivní charakteristická vůně tohoto piva může být po nestřídmé konzumaci docela na škodu.
Starý pivovar Lobkowicz ve Vysokém Chlumci, který byl již v 2. polovině 15. století ovládán rodem Lobkoviczů kteří se po pohnuté historii na svůj majetek v roce 1992 opět vrátili se snaží. Buďme vděčni za jeho přínos regionálnímu pivovarnictví.