Jak je to s Hustopečemi

Donedávna jsem o Hustopečích moc nevěděl.

Začal jsem se o ně blíže zajímat až když jsem zjistil, že tam zahájil provoz minipivovar. Tak jsem se dozvěděl, že Hustopeče by měly být dokonce tři. Normální Hustopeče, ty u Brna a Hustopeče nad Bečvou. Nejrychlejším řešením byl telefonát přímo do pivovaru. Tam mi bylo sděleno, že prosté Hustopeče a ty u Brna jsou tímtéž městysem. Konečně se to vysvětlilo. Pak už bylo jednoduché najít vhodné dopravní spojení.

Cesta z Mikulova, kde jsem z časových důvodů musel vynechat hned dva nebo dokonce tři místní pivovary vedla třeba přes Dolní Věstonice. Vzpomněl jsem si na Venuši a dostal žízeň. Venku se zatím rozpršelo a tak jsem poznal Hustopeče v dešti.

Poměrně rychle jsem se zorientoval a dokonce, byť v tomto kraji cizincem, poradil jsem cestu do pivovaru třem bloudícím důchodkyním.

Původně jsem podle názvu „Hradní pivovar“ očekával nějaké restaurované středověké sídlo s drahou a snobskou načančanou hospodou. Pivovarská hospůdka však byla prosté menší stavení se skromnou předzahrádkou a samozřejmě s provozními prostory pro vaření piva. Šenk okupovala skupina důchodců na výletě a já jsem s radostí mohl konstatovat, že jsem v dotyčném lokále nejmladším hostem.

Na čepu pouze tři druhy lokálního piva, ačkoliv v repertoáru jich má Hradní pivovar 11. Desítka skutečně přišla k chuti. Plná, hluboce hořká s kváskovou dochutí. Jenom klouzala do hrdla. Trochu mi připomínala 10° z Popelína. Jen mi v chladném a sychravém počasí připadala možná trochu přechlazená.

Jedenáctka rovněž chutná. Avšak oproti skvělé 10° přece jen o něco méně výrazná. Nakonec obvyklá APA stejně obvyklé vůně a chuti.

Oproti mé předchozí zastávce ve Valticích je hustopečský podnik lidovkou určenou i pro místní populaci. Vedle kvalitního a levného piva (10° 27 Kč, 11° 29 Kč) hospůdka nabízí i pár klasických a cenově dostupných pivních chuťovek. V programu Klubu důchodců byla i sládkova přednáška, kterou jsem vyslechl až do bodu, kdy se výprava odebrala do sklepa.

Odjíždím osvěžen a s příjemným vědomím, že náš alternativní pivovarský průmysl stále vzkvétá.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>