Říká se mu „cider“ a je to vlastně zkvašená jablečná šťáva. Pamětníky možná přepadne vzpomínka na „jablo“ (litr za 10 korun), ale je to přece jen něco trochu jiného.
Když jsem si v Amsterdamu na jaře 1990 objednal domnělé pivo Strongbow, nápoj mne velice překvapil. Poučen jsem se pak cideru v zahraničních hospodách úspěšně vyhýbal.V roce 1997 jsme s kolegou Karlem navštívili služebně UK. Hned v prvém pubu si Karel cider objednal. Byl zaskočen stejně jako tenkrát já, nehodlal však před svým okolím ztratit tvář a tak předstíral, že ví co dělá a nápoj mu chutná. Aby mne přesvědčil, objednával si pak cider v hospodách pravidelně.
Já osobně tento zkvašený mošt ve velké oblibě nemám. Je-li zkvašený dokysela, je aspoň chuťově zajímavější. Jinak je to v podstatě lehce alkoholická alternativa ke klasickému jablečnému moštu. Nedávno se objevil na trhu výrobek společnosti SAB Miller – cider Kingswood. V jednom ostravském pivním baru jsem měl příležitost jej ochutnat. Již logo s motivem jabloně nenechává konzumenta na pochybách do čeho jde. Nápoj je čepován do sklenic o obsahu 0,4 l, tvar skla mi však nápadně připomíná klasickou pintu. Jedna porce vyjde na 34 Kč, čili dražší než pivo. Cider se podává s kostkou ledu.Že se tím roztok naředí mi nevadí. U piva by mne to přivedlo ke spravedlivému šílenství. Cider Kingswood je filtrovaný, čímž pochopitelně ztrácí hodně ze svých vitamínů. Barva se nejvíce blíží odrůdě Gold Bohemia, proti světlu je možno zaregistrovat i izolované odstíny Oldenburgova červeného. Ve vůni pochopitelně žádný slad ani chmel, jenom zase samé jabko. Při prvním přičichnutí je to trochu pozdní Fraasovo letní (řekl bych tak první polovina září), později je zjevná kombinace s Chamalisem. Jako žádné pivo od SAB Millera, ani tento cider není živý, proto je chuť značně učesaná. Kyselinka jen velmi okrajová, seveřan by řekl trochu Atropurpurea, pro mne má však chuť Kingswoodu nejblíže k Moravské jaderničce při sklizni poněkud moučnějších malvic (zhruba 15mcg NCS na 1 dkg ovoce).
Experimentátor většinou nevypije více než jeden kus, takže nelze zodpovědně definovat intenzitu alkoholdehydrogenázy (jak alkohol leze do hlavy). Vedle cideru se v UK vyskytuje podobný výrobek perry, který je pro změnu z hrušek. Je možno okusit, ale v žádném případě se nedoporučuje míchat hrušky s jabkami.