U zastávky MHD Křižíkova je hospoda ALVI. Jelikož točí výhradně produkty firmy Asahi, chodívám tam na becherovku. Občas tam však mají i nějaký ten průmyslový speciál.
Naposledy jsem tam loni pil nefiltrovaného Kozla. Opravdu žádný zázrak. S pivem, které vařily Velké Popovice v polovině 80. let to nemělo naprosto nic společného. Vzpomínám, že Radegastu se naposledy před mnoha lety docela povedl nepasterovaný ležák. Pil jsem jej stylově na zahrádce Spolku a vzdáleně mi připomínal Radegast, co tam točili v 80. letech. Možná to však částečně bylo i díky autentickému prostředí a tím i příslušné autosugesci. Pak se celkem dala pít i hluboce hořká 15°.
Hořký živel je dalším speciálem nošovického velkopivovaru. Jedná se o světlou 12°s 5,1% alkoholu, která je chmelena šesti druhy chmele. Údajně třemi během chmelovaru a třemi za studena. Pivo je opravdu hořké, avšak jaksi prázdně. Jako by v něm byla cítit vyčerpaná neúrodná hlína. Moc chmele jsem kupodivu necítil. Přechmelené produkty nemám příliš v lásce, tady však nějaká výraznější vůně skoro úplně chyběla. Jen taková trochu plzeňská hořkost, která však nevede nikam a ztrácí se v neutralitě. Asi v polovině testované čtyřdecky mi dokonce hořký živel trochu připomněl prázdnotu Birellu.
OK. Snaha byla, avšak výsledek nic moc. Možná by to chtělo objektivněji okusit ve sterilnějším prostředí a ne po půllitru Extrahořkého Qásku.