Počet pivovarů v naší zemi stále potěšitelně roste. Pivovárky se vyskytují ve větších městech i v zapadlých dírách. Navíc, jak už jsem na těchto stránkách zmínil, vedle klasických minipivovarů a hospod s vlastní varnou se stále častěji objevují i malé pivovary tzv. průmyslovího typu, které nemají vlastní restauraci a rozvážejí pivo do okolních podniků. Posledním fenoménem jsou provozovny, které si „své“ pivo nechají vařit někde jinde.
Není to nic až tak nového. Pomineme-li přivlastnění ochranné známky Vratislava nebo Bráníku a jejich následné zprznění ve Staropramenu, máme zde stále hodně příkladů jakéhosi pivního outsourcingu – jeden z posledních je např.Chládek a Lapák ze Šatlavy. Segal ve své sídlištní knajpě posunul imaginární laťku pivního standardu zřejmě hodně vysoko. Protější Kovárna si sice stále tvrdošíjně čepuje své SAB Miller sračky, vedlejší Malá Pajda, která před několika měsíci obohatila svůj sortiment o Svijany však šla ve své snaze ještě dále. Včera jsem v ní objevil 12°Pajďák za pouhých 21 Kč. Pivo bylo hořké, na žízeň vcelku pitelné, avšak chutnalo dosti lacině. Mok prý údajně pochází odněkud z Libereckého kraje. Přemýšlel jsem: Že by Svijany? Nebo Vratislavice? Pak už zbývá jen Rohozec nebo některý z malých hráčů jako je Vendelín nebo Krásná Studánka, což je však málo pravděpodobné. Vzpomněl jsem si na Rubače, který měl údajně pocházet odněkud ze semilského okresu, nakonec se však vyráběl v Janáčku. Naproti v pizzerii U Honzíka mají také svoje pivo – Honzíkův Zlatý Ležák 11°dokonce za pouhých 19 Kč.Tam jsem se však příliš informací nedozvěděl. V sobotu mi přítomná servírka sdělila, že výrobek pochází z Opavy. To je rovněž málo pravděpodobné. Zlatovar nevaří už skoro 8 let a pochybuji, že vznikající Ka-Varna by měla na takovou dodávku motivaci a hlavně kapacity. V neděli jsem se otázal jiné pracovnice a zřejmě jsem narazil na někoho z vedení. Bylo mi sděleno, že se jedná o vlastní pivečko a že původ mi dotyčná osoba neprozradí. Zmínil jsem obchodní zákoník a informace o původu zboží, arogantní mladá paní však celou záležitost bagatelizovala. Co taky čekat od podniku, který vás nechá zakoupit pizzu největšího rozměru a pak vám ji odmítne odvézt domů? Věřím, že při potenciální návštěvě ČOI by byli o poznání sdílnější. Honzíka nebrat! V každém případě si myslím, že by jejich levné pivo mohlo pocházet z výrobních prostor Avaru, Janáčka nebo i pivovarů Lobkowicz. Nebo že by si nějaký minipivovárek obstaral melouch? Já už to zjišťovat nebudu, Honzík je v klatbě, ale z pouhé zvědavosti bych uvítal jakékoliv nezávislé (i závislé) informace.
Uvědomuji si, že mezi subjekty, které si nechají vařit vlastní pivo patřím i já. Již tři roky se v Hobitu vyrábí speciální 13°pivo Svatý Martin.