Tentokrat se nejedna o vyrobky nepreberne rady malych holandskych pivovaru, nybrz o pokusy o specialy tradicnich pivovaru strednich a velkych.
Znamy holandsky pivovar Brand z Limburgu byl dle etikety zalozen uz roku 1340. Nyni funguje v ramci skupiny Heineken. Ochutnal jsem jeho nefiltr. Slusne piti na zizen nebo na uvod pivniho vecera. Bohuzel jsem nezjistil, zdali je pivo dodavano originalne nefiltrovane primo z pivovaru, nebo je pri absenci dukladne filtrace pasterizovano pro delsi expiraci a nabizeno tez v lahvove verzi v supermarketech. Nejvice mi kvasnicak z Brandu pripominal nas nefiltrovany Klaster 11.
Dalsi byl v poradi Budels – nefiltrovany Bock. Ten uz mi v zadnem pripade tak nejel. Byla to zhruba 15 polotmave barvy o sile alkoholu 6,5%. Co mi vadilo nejvice byla pronikava sladkost moku. Jak byvam v pripade nadmerneho chmeleni zdrzenlivy, tam bych urcite prichmelil. Urcite bych si vsak uz dalsi kus nedal.
Chtelo to zneutralizovat sladkost. Vidim, ze na pipe je Berliner Weiss od Gulpeneru. Takze si objednavam nemecky kyselak v holandske verzi.. Na prvni ochutnani citim trochu belgickeho „Wit“ charakteru s typickou „indulonou“, dale je vsak pivo uz kysele jak stovik a nechybi ani takrka svirave doznivani. Opravdu pivo pouze pro zmlsane znalce, pripade pro snoby, kteri se budou na verejnosti tvarit, ze jim to chutna.
Amsterdamsky Wildeman nabizi tocene pivo na 19 pipach a jak jsem se dozvedel, lze si objednat i aktualni vzorkovnik z nekolika ruznymi znackami. Mozna dobry tip pro priste.