Do restaurace Beseda v Ostravě Heřmanicích jsem nedočkavě docházel už minimálně dva roky před tím, než v ní byl zprovozněn Minipivovar.
Šlechetný a hlavně odvážný počin ze strany místních podnikatelů. Zakoupili použité zařízení z Dolního Sklenova a začali vařit vlastní pivo.
Během let se počalo heřmanické pivo objevovat i mimo dotyčný katastr a dalo se s ním setkat na různých místech v Ostravě. Pamatuji si, jak si mi tamní sládek stěžoval, že se mu nedaří uvařit to pravé „flekovské“. Nakonec mu, zdá se mi, záměr vyšel.
Po čase jsem Besedu navštívil včera odpoledne. Terasa je rozdělená na dva sektory. Zadní byl skoro plný a i v tom předním byly obsazena, alespoň částečně všechny stoly. Na první heřmanický kousek jsem čekal asi 10 minut a naštěstí jsem neměl zkreslující žízeň. Světlá 11°mne však poměrně nemile překvapila. Neměla patřičný říz. Ani pěna nic moc. Jako by pivo stálo nějakou dobu pod pípou a kozilo To už se dnes, doufám nedělá, ale i tak s točákem nebylo evidentně něco v pořádku.
Dvanáctka již byla o poznání lepší. Takový průměrný standard. Toto pivo mi kdysi, a to opakovaně trochu připomínalo 12° Ostravar, včera jsem v něm však cítil nějakou lehkou zadní zatuchlinu. Trochu jako někdejší Hukvaldy. Není tam nakonec nějaká spojitost?
Pivo tmavé byla jedenáctka. Mám dojem, že předtím se v Heřmanicích vařívala polotmavá 13°. Nicméně i toto pivko bylo standardní a v onom případě i starobyle čítankové z dob, kdy černé moky bývaly „pro baby“ nasládlé a byly výrazně cítit karamelem.
Trochu jsem byl z mé návštěvy v rozpacích. Rovněž mne i rozčilovalo, že většina hostů, alespoň v mém terasovém sektoru konzumovala Ostravu.
Pevně věřím, že toto byl pouze sezónní výkyv po nepřátelské době Temna a že se Heřmanické pivo dostane opět do kondice.
No a dětský koutek, plný rozjívených děcek za zadkem, mě taky nepotěšil…