Gulden Draak Barrique

Nevím, co s penězi, tak jsem si v Kurníkšopěhospodě objednal furiantsky belgické speciální pivo Gulden Draak. (0,25 l za 85 Kč).

Belgické ejly se vyznačují svou silou. I běžný výrobek tohoto typu mívá obyčejně 6-7% alkoholu. 22° Gulden Draak byl ještě ozvláštněn tím, že várka dozrávala v dubových sudech po calvadosu.

Barrique mám rád. A to i u vín. Do zrajícího nápoje se uvolní vanilin, třísloviny a různé aromatické látky, které povětšinou chuti výsledného produktu prospějí. Vzpomínám na speciální vánoční Schneider nebo o experimenty různých českých pivovarů používající sudy od portského nebo různých zahraničních vín. Ani tady se fantazii meze nekladou. U barrique vín platí zvláštní směrnice pro jejich přípravu jako jsou objemy sudů (údajně 210 – 250 litrů) a pochopitelně délka jejich dozrávání. U piv takovéto postupy zatím nejsou úplně běžné, proto je zde zřejmě větší prostor pro improvizaci.

Pamatuji si, jak jsem jednou pil ultrasilný norský porter s plnými 15% alkoholu, který rovněž dozrával v sudu po ovocném destilátu. Ani v parném létě nebylo jeho zahřívání organismu nepříjemné.

Gulden Draak ze sudu po calvadosu chutnal zhruba podle mých představ. Nádech ušlechtilého ovoce se objevil již v jeho příjemné vůni. V samotné chuti převažovala sladkost a samozřejmě obvyklá ovocnost ejlů. Po napití následovalo středně dlouhé homogenní doznívání. Typická Belgie. Astrálně jsem se na chvíli přenesl do mých oblíbených Antverp.

Ale jak už mám ve zvyku, jeden vzorek a dost. Před Zlatým drakem jsem zkonzumoval jednoho 12°Praotce z Cobolisu (skvělý) a vlámský speciál jsem zapil osvědčeným ležáčkem z Ostravice.

170 Kč za tři piva. Možná bych se z ekonomických důvodů mohl přeorientovat na degustaci kohoutkové vody. Ta z Kružberku je obzvláště zdařilá.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

2 komentáře u “Gulden Draak Barrique

  1. Chodím často v Praze Soukenickou ulicí, tam je nějaká Belgická hospoda, zrovna včera taky jsem šel okolo, už dlouho jsem tam neviděl jediného zákazníka.
    Jo a taky jsem včera šel okolo Pivovaru U Supa a tam byl provoz ukončen, ale když jsem potom koukal na jejich FB, není tam o tom ukončení ani zmínka. Teď už je mi to jasný, proč pražská legenda Ivan Chramosil vaří pivo jinde, on to věděl dříve než obyčejný pivní lid, že Sup bude končit, tak si rychle našel práci jinde, aby se v tom důchodu nenudil.

  2. Jedno pivo z řady výrobků značky Gulden Draak jsem před časem dostal darem. Zajímalo mě tenkrát, proč se jmenuje zrovna Zlatý Drak. Chápal bych tenhle název ve Walesu, v Číně, v Rumunsku apod.. Proč drak v Belgii? Hledal jsem souvislost s drakobijcem svatým Jiřím, ale ten asi s Belgií nic neměl. Nakonec jsem někde vyčetl, že název má souvislost s architekturou – snad s korouhvemi na belgických věžích, nebo s chrliči dešťové vody. U nás jsou na věžích kohouti, v Belgii draci. Chrliče-draky asi máme taky.

Napsat komentář k Václav Švihlík Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>