Jiz se ochlazuje, nektere pivovary prestavaji vyrabet sve letni specialy,
Bulharsky minipivovar Glarus z Varny to ovsem tak neresi. Nedavno se na bulharskem trhu objevil jeho special Glarus Saisson. Oproti beznym pivum z one zeme je drahy, ale rozhodne stoji za ochutnani. Jiz vune stoupajici z lahvace je navysost uslechtila. A skutecny degustacni zazitek nastava, jak jinak, uz pri prvnim hltu. Mok horky, mravne chmeleny dava najevo svou pivni horkost. Castecne onen Glarus chutna trochu po psenici,ale v pozadi je mozno vysledovat charakteristickou prichut belgickych piv. Takze, urcite i zasluhou belgickych specialnich kvasnic velice povedena kombinace horkeho ejlu mozna britskeho typu se stejnym typem z kontinentalni Evropy.
Nejintenzivnejsim chutovym vjemem je u tohoto Glarusu vsak prichut koreni. Stejne jako u mnoha belgickych psenicnaku je pouzit pri jeho vyrobe koriandr a pomerancova kura. Dale je vsak zminen i muj zamilovany kardamon. Korenna vune prostupuje pivem intenzivne a v naproste vyvazenosti dokresluje celkovy dojem z konzumace. Zpocatku navadi konzumenta k ocekavani, ze v druhem planu, popripade v doznivani ucini stopy tohoto piva na patre ci na korenu jazyka palivym. Je to vsak pouhe zdani. Predpokladana ostrost se rozplyne v pravou chvili a v doznivani zase zustanou jen stopy uslechtileho ejlu, ktery by snad mohli i v samotne Belgii pohledat.
Neverite? Zajedte si do Bulharska.