George Daniel´s

Barigová piva (piva, co dozrávají v nádobách po ušlechtilých vínech či lihovinách) se snad brzy stanou novým a dosti drahým trendem v alternativním pivovarnictví.

Na hybridní moky tohoto druhu jsem narazil už déle než před 25 lety. Tenkrát to byl francouzský speciál Adelscott, který byl vyroben ze sladu, který se používá k přípravě whisky. Jestli si pamatuji, byl tenkrát trochu nasládlý a možná v něm byla i špetička rašeliny. Myslím, že na etiketě inzerovali obsah alkoholu 6,6%. V současnosti – dle internetu Adelscott vyrábí francouzský koncern Fischer, který náleží do skupiny Heineken a má obsah 5,8%.

Když jsem pracoval v ostravské pivotéce, prodávali jsme barigového Schneidera a dokonce jednou přišla velice omezená zásilka z Kostelce, kdy se jednalo o jakýsi silný ležák, který ležel v sudu po archivním červeném víně (pochoutka).

Předvčírem jsem se stavil do Hobitu. Za 14 let své existence mívá značka Qásek občas výkyvy kvality, ovšem v současnosti je třeba ji velice pochválit. Každé mnou testované pivo v horizontu posledních cca 3 měsíců bylo slušné a chutné. Tentokrát jsem si dal běžnou 12°, která před nějakou dobou chutnala po burákovém másle a dokonce jsem v ní cítil stopy diacetylu – a byla perfektní. Vyrovnaná balanc mezi chmelovou a sladovou složkou, příjemná hořkost i doznívání. A nakonec i jemná příchuť mé oblíbené „hlíny“.

A vtom jsem chytl roupy. Mezi několika druhy čepovaných piv jsem objevil i jeden skutečný speciál. 21°George Daniel´s. Silné pivo, které dozrávalo v nádobě po skoro stejnojmenném bourbonu (Jack). Nevyptával jsem se na detaily výroby. Zdali se např. jedná o běžný mocný tradiční qáskovský speciál Voko, ani na to, jak se podařilo sehnat příslušné Jack Danielové bečky. Nebo že by se zakoupily speciální sudy, do kterých by se nalila ona lihovina, která by byla následně zkonzumována a na její místo by bylo doplněno pivo?

Popravdě řečeno, ani mne to moc nezajímalo. V mém případě, když jsem svolil utratit za třetinku celých 99 Kč byla pro mne naprosto přednostní chuť. A ta se povedla. Pivní hutnost doplňovala bourbonová aromata. Líh jsem v moku docela cítil, ale vše bylo podřízeno komplexnímu degustačnímu obrazu. Přesně jako když se snoubí dva ušlechtilé nápoje (ačkoliv pro mne osobně je pivo mnohem ušlechtilejší).

Letos slaví klub Hobit 21 let své existence (proto také ta 21°).Při vychutnávání George jsem si vybavil jeho skromné začátky s Bernardem, společné pivně-kulturně-společenské akce, divadla, hudební produkce, organizované i naprosto spontánní spářky. Posléze založení pivovaru, později megalomanské plány iniciované nehomogenními aspiranty zvenčí. Jak říká klasik – nic netrvá věčně – ani láska k jedinému pivu.

Barigové pivo je vhodnou připomínkou tohoto význačného výročí.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>