Onehdy jsem objevil v pivovaru Aero nové pivo.
Je to svrchně kvašená 13° typu Saison s názvem Fantom.
Saison je pivní styl, který se i pod anglofonním názvem Farmhouse Ale vaří zejména ve francouzsky mluvících zemích.
Podle jeho názvů se vaříval sezónně při letních sklizních na farmách a byl většinou určen pro pracující čeládku.
Dle příslušné literatury se na jeho přípravu používají speciální belgické svrchní kvasnice Belle Saison.
Důležitá pro výrobu Saisonu je rovněž pšenice, ačkoliv se údajně vyráběl i z obilných směsí, ve kterých se vyskytoval i oves, žito nebo špalda.
Do Saisonu se přidával i cukr či med a zpravidla dokvašoval v láhvích.
Pár kusů tohoto druhu jsem už v našich pivních končinách ochutnal a zpravidla mi to chutnalo.
Aerovský Fantom je pivko střední hořkosti s nepominutelným „indulonovým“ štychem, který známe například z rozšířenějších belgických pšeničňáků. Je přítomná i ovocnost a lehký kořeněný podtext. Doznívání středně dlouhé a v podstatě homogenní.
Těší mne, že moje oblíbená pivovarská hospoda se vedle stabilního portfolia pouští i do experimentů, které až na drobné výjimky bývají zdařilé a dobře pitelné.