Dvakrát nevstoupíš do stejné hospody

Bylo by ideální kdyby si slušné hospody udržovaly svůj standard. Bohužel, praxe bývá často jinačí.

V roce 1993 si moje bývalá přítelkyně vzala do pronájmu nebytové prostory v Domě služeb na Nezvalově ulici v Ostravě a založila tam hospodu Na Šalamouně. Jelikož se mnou před tím déle než tři roky žila a tudíž byla nabiflovaná mými hospodskými postřehy a moudry doufal jsem, že restaurační zařízení pojede v kolejích slušného podniku. Jak se však ukázalo – není všechno dobrá hospoda co má pípu. Nejvíce zpravidla škodí personál. Hned krátce po otevření jsem hrdě pozval kamaráda z mokré čtvrti na pivo a oběd. Tamní specialitu - vepřovou kapsu on dostal předpisově kvalitní, mne, navíc má známá kuchařka odbyla nevzhlednou flaksou. Při mé oprávněné stížnosti mi bylo sděleno, že gramáž je stejná, jen na mne přišel jakýsi okraj masa, který je rovněž nutno prodat. Po příchodu majitelky – mé někdejší přítelkyně jsem byl ještě přísně pokárán, že znervozňuji zaměstnance.

Loni na podzim jsem náhodou zabloudil do rohové špeluňky poblíž Hlavního nádraží. Za komunistů se onen podnik jmenoval U Nákladového nádraží (Náklaďák), ale říkalo se mu, nejspíš podle bývalého majitele U Hlubka. Od té doby se v šantánu skoro nic nezměnilo, nicméně při mé návštěvě tam statná výčepní točila 12°Ostravar doslova jako křen.Ani nevím, jak se mi v poměrně krátkém čase podařilo vyprázdnit čtaři půllitry. Hustá pěna, orosená sklenice, hutný mok o té správné teplotě. Asi před třemi týdny jsem do Hlubka zavítal znovu. Tentokrát byl za výčepem výčepní mužského pohlaví. Měl jsem docela naspěch, proto jsem bez komentářů vypil nabízené pivo, to ale naprosto nekorespondovalo s mou loňskou  pozitivní zkušeností. Pivo bylo natočeno do bránického půllitru, ačkoliv jsem si nebyl jist, že by se tato desítka v současnosti ve výčepu podávala. Cena byla rovněž „dvanáctková“. Mok byl natočen prokazatelně pod míru a ani chuťově mne příliš neoslovil. Spěchal jsem na autobus, takže jsem se se samozvaným šenkýřem do diskuse nepustil. A myslím, že by to ani nevedlo k žádným přínosným výsledkům.

Je smutné, že věci, které mají být samozřejmé jednou příimeme s chválou, podruhé však na tomtéž místě postrádáme. Za výčepem totiž nepracují jen švadleny, nýbrž i nekvalifikované lopaty. Bohužel, ani dnes – 24 let po počátku změny výčepně-konzumačních poměrů není zárukou, že třeba již druhý den vstoupíme do prověřené hospody, kde nás budou čekat opět kladné zážitky.

Příspěvek byl publikován v rubrice Listy UTOPIJE a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

4 komentáře u “Dvakrát nevstoupíš do stejné hospody

  1. Když už jsem u Molson + Coors, koukám na jejich web a v portofoliu mají Pilsner Urquell. A stejně tak ma PU v portfoliu Sabmiller, to mu nerozumím.

    • Dnešnímu tzv. „globalizovanému“ světu nelze při zdravému rozumu porozumět. Nad PU jsem už zlomil hůl a je mi jedno, kde se tato kapalina dnes vyrábí a prodává. Jsou to zbytečné starosti. Držme se našich poctivých minipivovarů!

  2. Sním, či bdím? Dostals od Ostravaru ježíška…? To jsem teda zvědav na tu degustaci, když je pro tebe ostravar křen :-)

    • Jsou chvíle v životě lidském, kdy takřka není vyhnutí a je nutno pozřít i nevýběrovou značku. Ale i ta by měla být natočena kvalitně. S firmou Molson + Coors nemám žádné kontakty a v Ostravaru nikoho neznám. Jinak si, vážený kolego já dobře pamatuji jak jsi ty asi před 15 lety nadšeně básnil o Radegastu. A to bylo v době, kdy už nebyl vůbec dobrý a chystala se aktivně jeho fúze s Plzní.

Napsat komentář k Luděk Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>