Dráb již brzy na čepu

V hobitovských sklepech zraje nové pivo. Tentokrát se jedná o světlý 15° speciál Dráb.

 

Historie tohoto piva sahá až do roku 1781, kdy se začalo vařit v obecním pivovaru v obci Kocovidlo (dnes Královéhradecký kraj). Modelem pro vznik tohoto moku byla postava místního Drába Maxmiliána Vejlupka, který v době nevolnictví pracoval jako dobový supervizor při robotních pracích na místním poli. Maxmilián Vejlupek byl znám svými sklony k sadismu – rád mlátil robotníky býkovcem přes hřbet, přičemž největším přečinem bylo přehlédnutí brambory v řádku.  Malé zelené hlízy se sklízely už v červnu, aby bylo zabráněno hladomoru, zejména v období válek s Turkem. Kocovidelský Dráb byl rovněž pověstný svým neskrývaným prasáctvím. Miloval pivo teplé, nakyslé, bez pěny ve špinavé umaštěné sklenici nejlépe s lidským vlasem nebo s koňskou žíní uvnitř.

Koncem roku 1780 nastoupil na místo sládka v pivovaru v Kocovidle mladý pivovarník Václav Hložek. Nebyl to žádný odborník – z jeho předchozí štace v Novém Bydžově ho rozezlení měšťané vyhnali metlou, nicméně v panském pivovaru, kde nebyly takové nároky na kvalitu, neboť v dobách feudalismu si nemohl lid nevolnický příliš v pivu vybírat se docela zavedl. Jeho patoky nechutnaly, ovšem kromě drába vůbec nikomu. Poddaní tajně prchali do sousedního Duřína, odkud pašovali do své vsi tamní, mnohem chutnější truňk. Jednoho červnového dne l.p.1781 kdy proradnému Hložkovi hrozila v kocovidelském šenku řádná inzultace z rukou rozezlených hostů zavítal náhodou do hospody průkopník českého pivovarnictví František Ondřej Poupě (1753 – 1805). Zděšen místním utrejchem se tento pivní obrozenec rozhodl Kocovidelským pomoci a začal nedouka Hložka učit vařit pořádné pivo.

O několik měsíců později bylo patentem císaře Josefa II. zrušeno nevolnictví a tak i v obci Kocovidlo došlo k výrazné změně sociálních a pracovních poměrů. Bývalí nevolníci, kteří se vzápětí stali volníky přestali pracovat a o to měli více času vysedávat v hospodě. Místní pivovar pod vedením rekvalifikovaného Hložka prosperoval a věnoval se výrobě nejrůznějších speciálů. Po průkopnickém pivu Rychtář (dnes vyráběné v pivovaru Hlinsko v Čechách)byla uvařena speciální edice speciálu Josef II., posléze černý medový speciál Mařka Terka a na počest svérázného literárního historika i ovesný Koniáš 12°. Pak došlo i na osobu lokálního drába, který odešel hned počátkem roku 1782 do starobního důchodu. Speciál Dráb byl původně třináctistupňový, což však negativně ovlivňovalo pověrčivého Vejlupka, tak byla hned druhá várka upravena na plnotučnou 15°.  Obsah alkoholu 6,5% jednak evokoval drábův biologický věk, jednak měl uspávací účinky, což se ukázalo být praktickým faktorem, když zatrpklý dráb Maxmilián v opilosti napadal býkovcem hosty v šenku. Šenkýř pochopitelně nesměl zapomínat na nechutné slévání piva a maštění výčepního skla špinavýma rukama.

V roce 2013 navázal na starou tradici piva Dráb náš Pivovarský dům Ostrava. Podle starého, částečně dochovaného receptu jsme uvařili várku tohoto světlého 15°speciálu. K výrobě jsou použity dva druhy sladu a trocha medu. Na přání hosta pro dokonalou autenticitu jsme ochotni zašpinit půllitr a ponořit do něj koňskou žíni.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>