Jak na Nový rok, tak po celý rok. Někdy je však třeba si zpříjemnit ještě ten starý.
Osobně mohu říci, že mi se to povedlo. 30. prosince odpoledne jsem navštívil martinovského sládka Pavla Salaje přímo na jeho pracovišti. Jako čekací pivo jsem si objednal Garážmistra 12°.Upřímné pivo, které si na nic nehraje. Tentokrát se mi ovšem zdálo, že nějak více voní. Suchostí a chuťovou přímočarostí zase disponovala Štěpánská 14°. Pavel se rozvykládal o Plzni a jeho Urquellu včera a dnes, neboť na tomto místě zhruba před 25 lety studoval. To by se jeden nestačil divit. Poučený laik (jako já) má intuici a chuťovou paměť (která netrvá pouhé dva roky jak se nám snaží nabulíkovat současní pivní prznitelé), vyučený odborník podloží svá tvrzení profesními argumenty. Nebudeme však žehrat na scestný vývoj našich někdejších jedniček. Je třeba se napít dobrého piva! V pivním sklepě je snad ještě chladněji než venku. Pavel mi s hrdostí ukazuje jeden z tanků. Zraje v něm nové, tentokrát svrchně kvašené pivo. Jedna várka je již hotova a zbývá z ní již posledních 30 litrů. Truňk se původně nazýval Svatomartinské, dnes je to jen speciální 16°. A je to IPA. Sládek, jelikož se jedná o experiment se prozatím tomuto názvu vyhýbá, nicméně do příslušné kategorie lze pivo bez problémů zařadit. Očekávám buďto sladkou melasu s lihovou vůní nebo přechmelený parfém, mok mne však velice příjemně překvapuje. Síla, ale zvláštní příchuť snad vanilky nebo jného sladkého koření pivo velice zjemní. Hořkost je přijatelná a vanilková dochuť doznívá ještě dlouho po polknutí doušku. Skvělé. Sládek prozrazuje, že nejvýraznějším chuťovým elementem je přidaný původně ruský chmel Kazbek a také speciální kmen kvasnic. Úžasná kombinace. Z tanku ještě ochutnáváme mladší šestnáctku, které je teprve 14 dní a je do ní přidán ještě i americký chmel Cascade. Dobré, ale musí ještě dozrát.
V teple hospody si ještě dávám jednu 16°. Bavíme se o pivu a o lidech kolem něj. Někteří mu dokážou prospět, jiní uškodit. Na závěr ještě připíjím polotmavou 11°. I po silné a chuťově robustní 16°chutná skvěle. Je příjemně nahořklá a pije se skoro sama. Vím, že na samotného Silvestra už tak kvalitní pivo pít nebudu, tak si vychutnávám každý doušek.
Věřím, že dobré pivo bude žít nejen v příštím roce 2014, ale zásluhou poctivých sládků i v dalších stoletích!